När EP besöker Sagån vid Nykvarn på onsdagen är det bara ett fåtal aspar som syns plaska till i det strömmande vattnet. Boende i närområdet uppger att det varit ovanligt lite lek i år.
– Vi har sett att det är mycket mindre lek även i Örsundaån, vid Vånsjöbro. Troligen beror det på låga vattennivåer, aspen leker längre ner i ån på andra ställen än de vanliga, säger Tomas Loreth Remén vid Upplandsstiftelsen.
Risken med att aspen leker i andra områden är att rommen inte får optimala förutsättningar.
– Generellt är det inte bra med mindre vatten under lekmånaderna, det ger mindre yta för fisken under uppväxten, säger Tomas Loreth Remén.
Aspen, som är Upplands landskapsfisk, är rödlistad. Den är viktig som indikator på tillståndet i vattendragen då den påverkas lätt av negativa effekter. Mår aspen dåligt är det troligt att även andra arter, fåglar och insekter, påverkas.
Vid Vånsjöbro norr om Enköping har aspens lek kontrollerats i många år och sedan 2013 märker Upplandsstiftelsen fisken där.
– Vi vet att aspen kan röra sig över stora avstånd. Fiskar märkta i Vånsjöbro har hittats utanför Sigtuna flera mil bort, säger Tomas Loreth Remén.
I ett samarbete med SLU märks 30 aspar i år med sändare som ger information om var fisken uppehåller sig resten av året.
– Det är en fascinerande art som vi vetat lite om tidigare. Nu ökar kunskapsbanken och det som gynnar aspen gynnar vattenlivet i stort, säger Tomas Loreth Remén.