Kylan och elpriset – orsakar flera bränder

Räddningstjänsten ser en uppåtgående trend bland bränder som bryter ut i samband med att man eldar i en eldstad hemma. "Det är ingen högoddsare på att de eldstadsrelaterade bränderna kommer att öka med ivern att försöka spara lite el", säger Kim Walgeborg på räddningstjänsten.

Kim Walgeborg och Hans Granholm.

Kim Walgeborg och Hans Granholm.

Foto: Andreas Segersköld

Enköping2022-12-09 19:00

Med anledning av de ökade elpriserna har räddningstjänsten i Enköping märkt att invånarna eldar mer i sina kaminer för att värma sina hem. Nu vill räddningsledarna Hans Grannholm och Kim Walgeborg ge råd på hur du kan elda säkert hemma i kaminen och undvika en katastrof.

– Det är inte bara eldstadsrelaterade bränder, utan det är hur vi sköter ljus och brasor för att få värme, säger Hans Granholm. 

Kollegan Kim Walgeborg berättar att det är viktigt att sköta om sin eldstad för att kunna förebygga eventuella olyckor i samband med att man tänder en brasa.

– Det som vi och försäkringsbolagen är ganska överens om är att man ska sköta sin sotning med de fristerna som gäller. Sen är det hur man eldar, det vill säga hur mycket bränsle man lastar i. Är det väldigt kallt som det har varit nu i några dagar, då eldar folk för mycket, säger Kim Walgeborg och fortsätter:

– Det är ingen högoddsare på att de eldstadsrelaterade bränderna kommer att öka med ivern att försöka spara lite el. Det ser vi på statistiken den senaste veckan som är ganska tydlig, där har vi haft två stycken vindsbränder, säger Kim.

Hans Granholm berättar att brandrisken skiljer sig beroende på vad för typ av eldstad man har i hemmet. Har man en mer traditionell uppvärmning, som en vedeldad värmepanna exempelvis, går det i regel bra. Men i andra typer av eldstäder ska man va noga med att inte elda för mycket.

– När det gäller braskaminer och "myskaminer" som man kan kalla dem. Då kan man bara elda mellan två och ett halvt till tre kilo bränsle i timmen, sen ska de vila ett antal timmar innan man eldar igen, säger Hans.

Eldar man för mycket och lastar på för mycket bränsle i elden kan det ta eld ända upp i skorstenen, en så kallad soteld. Kim Walgeborg berättar hur man upptäcker tecken på en soteld i skorstenen.

– Vid en soteld så hör man hur det viner och tjuter det är en helt annan effekt i pipan, så den är ganska självmarkerande. Men utöver det är det väldigt svårt, säger Kim och fortsätter:

– Den akuta åtgärden är svår eftersom att branden kan vara svår att upptäcka it tid. Så det är de förebyggande sakerna man kan göra är att kontrollera installationen av kaminen och hur man eldar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!