Kvinnojouren oroas för livshotande våld under corona

Många som hör av sig till kvinnojouren i Enköping talar om corona som en utlösande faktor till grövre och allvarligare våld.

Ellen Andersson, samordnare på kvinnojouren i Enköping och Ulrika Mikaelsson, verksamhetsledare.

Ellen Andersson, samordnare på kvinnojouren i Enköping och Ulrika Mikaelsson, verksamhetsledare.

Foto: Sara Malmborg

Enköping2020-07-05 16:00

Det har varit högt tryck på kvinnojouren Enköpings chattfunktion sedan den lanserades i mars. Den senaste månaden har kontakterna till jouren ökat med 300 procent.

– Chatten är jättevärdefull. Nu kan vi nå människor som vi annars inte hade nått, som är extra utsatta och tysta. De som kontaktar oss är helt anonyma. Ingenting i chatten sparas. Ingen IP-adress, säger Ulrika Mikaelsson, verksamhetsledare.

Det ökade trycket går inte att med säkerhet härleda till corona eftersom chattfunktionen är ett nytt sätt att nå ut på. Men vad kvinnojouren kan konstatera är att många som kontaktar dem säger att de nu utsätts för grövre och allvarligare våld och nämner corona som en utlösande faktor.

– I och med corona sitter många hemma tillsammans med förövaren och kommer inte därifrån. Flera berättar att våldsutövaren har förlorat arbetet eller jobbar hemifrån. Pressen och frustrationen över situationen riskerar att leda till grövre och farligare våld, säger Ulrika Mikaelsson.

Flera av riskfaktorerna för våld och våldsamma handlingar har triggats under pandemin.

– Ökad arbetslöshet, psykisk ohälsa och missbruk höjer risken för dödligt eller livshotande våld. Nu kommer också sommaren som ofta innebär ett ökat intag av alkohol och missbruk som kan leda till våld, säger verksamhetsledaren.

Många av dem som hör av sig till kvinnojouren har eller väntar barn. Flera är rädda att förlora vårdnaden om barnen om de kontaktar myndigheter och ber om hjälp. Därför söker en del istället stöd hos kvinnojouren, som inte har anmälningsplikt.

– Många är oroliga för barnen och vågar inte gå till socialtjänsten på grund av rädsla att något ska hända dem. Många tänker att de måste skydda sin hemlighet, och kan ibland också skuldsätta sig själv för våldet. Då förklarar vi att det inte är de som har gjort något fel, utan förövaren, säger Ulrika Mikaelsson.

Ju mer långdragen pandemin blir desto mer kommer våldet att öka befarar kvinnojouren.

– Vi ser med stor oro på att fler riskerar att utsättas för mycket grovt och till och med dödligt våld till följd av isoleringen och corona. Relationsvåldet kommer definitivt att öka, säger Ulrika Mikaelsson som betonar att alla som identifierar sig som kvinnor eller icke binära är välkomna att kontakta dem.

Vill du komma i kontakt med kvinnojouren Enköping? Du når dem på 0171-44 02 42 eller på hemsidan kvinnojourenenkoping.se.

Karta: Kvinnojouren Enköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!