Kvinnojouren Enköping samarbetar idag med polisen och socialtjänsten. För att samhällets myndigheter ska kunna samverka ännu bättre, ser medarbetarna på kvinnojouren att hanteringen varit snabbare och att alla kvinnor fått en direktkontakt, dedikerad till deras fall.
– Alltså en dröm hade ju varit att ha specifika handläggare som man hör av sig till. Så att man har en direktkontakt, så det går fort och för att man ska slippa sitta och ringa och jaga personer. Det hade ju underlättat, säger Emma Jernberg.
Den största utmaningen för en våldsutsatt kvinna är oftast bostadsfrågan. Var ska man ta vägen om man inte bor med sin våldsamma partner? Det kan vara det som gör att kvinnan stannar kvar i relationen. Men, enligt verksamhetsledare Ritva Pohjola, finns det många personer inom vardera samhällsinstans som vill och gör gott redan idag för de utsatta kvinnorna. Hon vill förstärka att det finns så mycket stöd att få när kvinnorna behöver det.
– Att det finns hopp, det är viktigt, säger verksamhetsledare Ritva Pohjola.
Kvinnorna är våldsutsatta på olika sätt, det är allt ifrån ekonomiskt våld, psykiskt våld eller fysiskt våld - eller kombination av alla dessa våldsformer. Verksamhetsledaren ser flera funktioner och vikten av att kvinnojourer finns runtom i landet.
– Att få komma till en plats där man inte blir dömd. Där blir man respekterad för den man är, den situation man är i, utan att bli dömd eller få mer skuldkänsla, säger hon.
Emma Jernberg är kurator och sitter i många samtal varje vecka med våldsutsatta kvinnor. Där de kan ventilera allt mellan himmel och jord. Det kan handla om vad som hänt under helgen eller hur man rent praktiskt kan gå tillväga för att lämna sin våldsamma partner. Även Emma Jernberg vet att Kvinnojouren Enköping har en viktig plats i Enköpings centrum.
– Kvinnorna beskriver att de får en stor förståelse för deras situation, och att det är en trygghet att komma hit. Det blir lite som att komma hem till någon, jämför med att komma till en myndighet eller så. Att det här är mer hemtrevligt. Ett tryggt ställe, säger Emma Jernberg.
Ritva Pohjola säger att "det är helt avgörande" att kvinnojourerna finns till för utsatta kvinnor i Sverige.
– Samhällets alla funktioner behövs. Det här är allas fråga. Vi har olika förutsättningar och det är det som är det fina. Vi behövs för att vi vet att våldet finns där och alla vågar inte ta det här första steget att höra av sig till socialtjänsten eller polisen så att där skulle jag säga att vi kvinnojourer är otroligt viktiga för kvinnor och barn, säger hon.
Kvinnojouren Enköping arbetar med att informera om samhällets viktiga instanser, att belysa vilka rättigheter kvinnorna har och det är en viktig funktion, menar Emma Jernberg. Men utvecklingen av kvinnovåldet och antalet dödsfall som skett i år, är tyvärr inget nytt, uppger medarbetarna.
– Det här att det har blivit fokus i media, det är absolut på sin plats. Men det hade behövts göras tidigare och mycket mer. För det är inte så att de här morden inte har skett tidigare. Jag skulle nog säga att skillnaden är att nu är det mer ljus på de här sakerna och att det varit många mord på kort tid, säger Ritva Pohjola.