Kuratorerna tar emot i cyberrymden

Kuratorerna på gymnasiet kliver ut från det analoga kuratorsrummet. Ungdomarna får möta kuratorerna på digital hemmaplan.

Linnéa Olofsson, Elwira Angsebo, läraren Maja Fredriksson, Filip Almqvist och Alin Oulaywan redigerar filmen om kuratorerna.

Linnéa Olofsson, Elwira Angsebo, läraren Maja Fredriksson, Filip Almqvist och Alin Oulaywan redigerar filmen om kuratorerna.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2021-06-06 12:00

Kuratorerna Elisabeth Schederin, Jenny Johansson, Lova Sylvan och Maria Smålin på Westerlundska gymnasiet har tagit hjälp av elever för att nå ut till de unga.

Hjälpen består av Alin Oulaywan, Linnéa Olofsson, Filip Almqvist och Elwira Angsebo i tvåan på Samhällsvetenskapliga programmet och läser mediaproduktion. De blir säkert proffs inom marknadsföring.

Eleverna har gjort en broschyr som avdramatiserar det där med att söka upp en kurator.

– För att göra det lättare för elever att söka hjälp, förklarar Elwira Angsebo.

De har också lagt ut information om kuratorerna på Instagram och andra sociala medier.

Dessutom är de fyra mitt uppe i redigeringen av en informationsfilm som ska läggas upp på kuratorernas Teamskanal Kuratorsrummet.

I filmen intervjuas kuratorerna, som berättar om jobbet och visar lokalerna.

– Filmen ska förmedla att det ska vara kul och lätt att komma hit till kuratorsrummet, berättar Elwira Angsebo.

I både broschyren och filmen informeras man om kuratorernas tystnadsplikt och om att man kan vända sig till kuratorerna med alla tänkbara problem, stort som smått.

Utöver publiceringen i Kuratorsrummet tänker de sig också sprida den på Instagram och eventuellt ska den också gå gymnasiets digitala skoltidning.

undefined
Linnéa Olofsson, Elwira Angsebo, Filip Almqvist och Alin Oulaywan gör kuratorerna digitala.

Det märks att Linnéa Olofsson, Filip Almqvist, Elwira Angsebo och Alin Oulaywan gör ett grundligt jobb, de är rent av något av perfektionister. De är noggranna med att påpeka att den snygga broschyr som jag får i min hand inte är den färdiga slutprodukten.

– Den har legat snett i utskriften. Därför är det en vit kant, förklarar Filip Almqvist ursäktande. 

Naturligtvis är det viktigt att vara noggrann. För de fyra eleverna är uppdraget åt kuratorerna också deras examination i årets kurs i mediaproduktion. Kursen kommer sedan att fortsätta i trean.

– Vi gör det här för att få lite verklig erfarenhet av mediaproduktion och hur det är att jobba med kunder, berättar Filip Almqvist. 

För kuratorerna har pandemin inneburit en snabb omställning till digitala möten. Utöver traditionella samtal öga mot öga sker många av samtalen med eleverna via chatt och möten i Teams. 

– Vi hoppas på mer elevsamarbete i arbetet med att nå ut till de andra eleverna, säger Maria Smålin.

– Ja, vi hoppas kunna fortsätta samarbetet nästa år. Vi funderar på att starta en podd, säger Elisabeth Schederin och berättar att de tänkt att podden ska vara en sömnskola.

undefined
De tar kliver ur Kuratorsrummet: Lova Sylvan, Maria Smålin och Elisabeth Schederin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!