Att upptäcka personer som utsätts för våld i nära relationer är ett prioriterat utvecklingsområde vid socialförvaltningen sedan flera år.
Cecilia Nordqvist, teamledare vid vuxenutredning, har tidigare jobbat med frågan genom bland annat kvinnojouren, och är starkt engagerad i den.
– Frågan har varit högst aktuell länge men den hanteras olika i alla kommuner. Den finns bara lagstyrd för kvinnor och barn, man missar många grupper som det är nu, säger Cecilia.
Begreppet våld är brett.
Utöver fysiskt våld kan det även handla om exempelvis psykiskt våld, sexuellt våld, ekonomiskt våld eller försummelse där den utsatte inte får medicin, mat eller kan sköta sin hygien.
– Vi ska finnas till för alla och ge stöd och hjälp. Man kan inte säga att våldet finns på speciella ställen, det finns överallt och det är viktigt att förstå och se signalerna, säger Cecilia.
Både polis och kvinnojour vittnar om ett ökat våld, främst mäns våld mot kvinnor. Och samtalen till kvinnofridslinjen har ökat med 12 procent under corona.
Om våldet i Enköping ökat låter Cecilia Nordqvist vara osagt, men i takt med att personalen på förvaltningen utbildas blir insatserna fler.
– Det finns alltid ett stort mörkertal. Men jag tänker att när man har kunskapen och synliggör våldet då kan fler få hjälp och stöd. Våldet ökar i alla kommuner när man synliggör det, fler insatser behöver inte betyda att våldet i sig ökat.
Sedan 2018 utbildar förvaltningen själv medarbetare i frågan för att få en gemensam grund i arbetet. Kunskap är viktigt för alla som möter våldsutsatta personer.
– Många gånger har personer själva inte förstått att de utsätts för våld, och det kan ta två-tre samtal innan det kommer fram, säger Cecilia.
Även politikerna i socialnämnden får utbildning inom området.
– Våldet kostar samhället mycket. Ett bra stöd i organisationen är viktigt, får man inte gehör för frågan hos politikerna eller ledningen blir det tungt, säger Cecilia Nordqvist.
Utredningar av våldsärenden är ofta långa och komplicerade och en speciell tjänst som handläggare för ärendena har tillsatts vid förvaltningen.
Att läka tar tid för våldsutsatta personer.
– Samtalsstöden är viktiga då, man behöver hjälp att sortera tankarna och förstå. Det är mycket skuld och skam i frågan. Men sen är det lika viktigt att de som utövar våldet får erbjudande om samtalsstöd, förebyggande åtgärder kan minska mycket lidande i framtiden, säger Cecilia Nordqvist.