Renoveringen av husen i hörnet mellan Sandgatan och Eriksgatan har pågått ett drygt år. De omvandlas till bostäder och hyresgästerna i huvudbyggnadens fyra lägenheter har redan flyttat in.
Eftersom delar av fastigheten är q-märkt får ingenting förändras så att det kulturhistoriska värdet minskar. Det satte inledningsvis käppar i hjulet när det var dags att börja renovera det gamla stallet och verkstaden på innergården. De små husen visade de sig vara i så uselt skick att de bedömdes omöjliga att rädda. Det hävdade ägaren Skeberga Gård AB i sin ansökan om att få riva dem och istället bygga identiska kopior, i nära samarbete med Upplandsmuseet.
Tjänstemännen på Miljö- och byggnadsförvaltningen prövade ansökan mot den nya detaljplan som antogs i slutet av mars. Enligt detaljplanen var en rivning inte tillåten på grund av det starka kulturhistoriska värdet.
Men när ärendet togs upp på Miljö- och byggnadsnämndens sammanträde nyligen gjorde politikerna en annan bedömning och beviljade både rivlov och bygglov. Det berättar nämndens ordförande Jan Fredriksson (C).
– Tjänstemännens bedömning är korrekt, men vi ansåg att ägarens ansökan var väl underbyggd. De byggnadsantikvariska råden från Upplandsmuseet borgar för att innergårdsmiljön kan återskapas. Det är vi angelägna om.