Oroande ökning av skulder i Enköping

Skulderna hos Kronofogden ökar i hela landet. I Enköping med över 50 miljoner kronor på ett år.

"Det är häftigt att se en person bli mer rakryggad och få koll på sin ekonomi, de flesta som söker hjälp vill verkligen få till en förändring" säger Christer Lindström, budget- och skuldrådgivare vid Enköpings kommun.

"Det är häftigt att se en person bli mer rakryggad och få koll på sin ekonomi, de flesta som söker hjälp vill verkligen få till en förändring" säger Christer Lindström, budget- och skuldrådgivare vid Enköpings kommun.

Foto: Erik Daun

Enköping2024-01-28 05:00

Enköpingsbornas sammanlagda skuld till Kronofogden låg vid årsskiftet på lite över 402 miljoner kronor. Det är en ökning med drygt 53 miljoner kronor jämfört med året före.

– Att skulderna ökat med 50 miljoner kronor är oroande. Vi ser att de som kommer till oss är mer skuldsatta än tidigare, säger Christer Lindström, budget- och skuldrådgivare på Enköpings kommun.

Enligt Kronofogdemyndighetens statistik har antalet skuldsatta i Enköping ökat med 91 personer under året. 1 562 personer hade skulder hos Kronofogden vid årsskiftet. Det motsvarar 4,1 procent av invånarna. Fler män än kvinnor är skuldsatta.

Antalet rådsökande vid kommunens budget- och skuldrådgivning har inte ökat märkbart. Däremot märker man av en ganska stor ökning av personer som söker hjälp med skuldsanering hos Kronofogden.

– Alla har rätt att söka hjälp med skuldsanering och ansökningarna om det har nästan fördubblats det senaste året. Tyvärr söker många utan att riktigt veta vad det innebär. Det är få som känner till att vår rådgivning finns och är kostnadsfri, säger Christer Lindström.

undefined
Att Enköpingsbornas skulder hos Kronofogen ökat med över 50 miljoner på ett år är oroande menar budget- och skuldrådgivaren Christer Lindström.

De som söker hjälp hos budget- och skuldrådgivaren är oftast tyngre skuldsatta än tidigare. Man har köpt sig tid genom nya lån och krediter för att betala av på de gamla lånen, men själva skulden minskar inte. När allt rasar har skulden vuxit mycket.

Generellt menar Christer Lindström att det handlar om en överkonsumtion, man köper bilar, kök och annat för pengar som man inte har. Ökade kostnader för bolån gör även sitt till.

– Det är först när Kronofogden kontaktar som man söker hjälp hos oss. Men möjligheten att göra något är större om man kommer till oss innan det rasar.

Omkring 200 personer söker hjälp med råd och stöd hos kommunens budget- och skuldrådgivning varje år. Men det finns ett stort mörkertal.

– Det ser man ju på att 1 500 personer har skulder hos Kronofogden, säger Christer Lindström.

För många är det också en stor skam och skuld att som vuxen inte ha kontroll över sin ekonomi.

– Det är så skämmigt att inte ens en partner känner till det ibland. Man mörkar in i det längsta, det finns företagare som gått i konkurs men låtsas gå till jobbet. Det är först när Kronofogden byter lås i fastigheten som det uppdagas.

När ska man söka hjälp av er rådgivning?

– Så fort man känner att det inte går runt längre, innan det händer saker. Vi har både fysiska och digitala möten, man väljer det som passar bäst.

undefined
Enköpingsbornas sammanlagda skulder hos Kronofogden ökar kraftigt, däremot inte antalet skuldsatta. De redan skuldsatta har mer skulder än tidigare.

Sett till åldersfördelningen finns flest skuldsatta personer i åldersgruppen 35 till 44 år, med 369 personer. 142 är av dem är kvinnor och 227 är män. Men även tre barn (0-17 år) i Enköping har Kronofogdeskulder.

– Normalt ska barn inte kunna bli skuldsatta. När det sker handlar det ofta om någon form av värdeplacering där man plockat ut en vinst utan att skatta för den, säger Christer Lindström.

Det är ingen ljus bild som ges av skuldläget, hur är det att jobba med det dagligen?

– Jag ser det som att vi hjälper folk att bli skuldfria, det ger effekt för dem även mentalt. Det är häftigt att se en person bli mer rakryggad och få koll på sin ekonomi, det värmer. Att ha skulder ger en form av utanförskap, man håller sig ofta undan. Men i de flesta fall vill man göra en förändring, de som verkligen vill ha rådgivning håller sig i de flesta fall skuldfria, säger Christer Lindström.

Rådgivning

Kommunen har en budget- och skuldrådgivning som man kan kontakta om man har problem eller är orolig över sin ekonomi.

Där kan man bland annat få hjälp med att göra upp en budget eller att ta kontakt med fordringsägare och Kronofogden.

Rådgivningen är gratis och de som jobbar med den har tystnadsplikt.

Kontakt med budget- och skuldrådgivningen får man via kommunens kontaktcenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!