Det är socialnämnden i Enköping som nu beslutat att ge Sara Olsson, ägaren till Cinema i Enköping, en varning för de brister som man konstaterat i hennes verksamhet med anledning av de regler som finns i alkohollagen.
– Det är viktigt att vi tar det här på allvar. Det ska vara så tryggt som möjligt för gäster som besöker nattklubben, säger Madlin Marouki (KD), som var tjänstgörande ordförande i nämnden när beslutet togs.
Bristerna som ligger till grund för socialnämndens beslut uppdagades av polisen som under förra våren gjorde sammanlagt fyra tillsynsbesök på Cinema, tre i februari och ett i maj.
I tolv olika punkter listas missförhållanden. Det handlar om märkbart berusade personer både inne på krogen och utanför, många tomma och halvfulla glas på borden, tomma burkar och flaskor på trottoaren, gäster som befann sig på vägbanan utanför krogen och ogärna flyttade sig om polisbilen ville köra förbi.
Polisen noterade också att märkbart berusade personer släpptes in på krogen och att gäster tog med sig alkohol ut på gatan. Vid ett tillfälle noteras också att ägaren "upplevs som påverkad", polisen uppfattade henne som en gäst.
För att få tillstånd att servera alkoholhaltiga drycker behöver en krögare inte bara visa ansvar för hur och när alkohol serveras. Det finns också krav på ekonomisk skötsamhet. Vid två tillfällen, december 2021 och december 2022, har Sara Olsson betalt in privat skatt först sedan hon fått betalningspåminnelser om det. Även detta väger socialnämnden in i sitt beslut.
Ytterligare ett tungt vägande argument för varningen är något som i beslutet beskrivs som synpunkter från räddningstjänsten. Myndigheten gjorde en tillsyn på Cinema när företagsgalan Guldliljan arrangerades den första april förra året. Enligt socialnämndens beslut ska då sektioner i brandlarmet varit frånkopplat under tiden Guldliljans vinnare presenterades med konfetti.
När socialnämnden skulle ta sitt beslut i förra veckan tyckte Socialdemokraternas representanter att det var konstigt att räddningstjänstens tillsynsrapport inte fanns med i beslutsunderlaget och man krävde därför att ärendet skulle återremitterats och kompletteras med denna.
– Majoriteten la stor fokus på brandtillsynen. Då borde vi få se den. Det är ju viktigt att vi politiker får rätt underlag när vi ska fatta beslut. Så blev det dock inte, säger Åsa Andersson (S), andre vice ordförande i nämnden.