"Det värsta är att de påstår att jag varit påverkad"

Beslutet om varningen fick luften att gå ur Cinemas ägare Sara Olsson. "Det värsta är att de påstår att jag varit påverkad", säger hon.

"Jag tycker inte att jag kan vara ansvarig för det som händer på gatan utanför", säger Sara Olsson, ägare till nattklubben Cinema i Enköping.

"Jag tycker inte att jag kan vara ansvarig för det som händer på gatan utanför", säger Sara Olsson, ägare till nattklubben Cinema i Enköping.

Foto: Tove Tikkanen

Enköping2024-02-28 05:00

Sara Olsson har under året som gått fått möjlighet att yttra sig över de tillsynsrapporter som polisen gjort men också varit på möte med socialförvaltningens tillståndshandläggare för att förklara. 

Vissa saker kan hon hålla med om. Andra inte. 

Att en del gäster är märkbart berusade händer, även om hon och hennes medarbetare gör allt för att upptäcka det, förklarar hon.

– En del personer har druckit precis innan de kommer in och det märks inte alltid på dem när de varit ute i kylan. Ibland kommer de in men får vända när vi upptäcker hur det står till med dem. Men det är svårt att hindra folk som precis varit inne på krogen intill och druckit och sen kommer in till oss, det tar ju ett tag innan berusningen slår till, säger hon.

Sara Olsson säger att det är ett ständigt arbete med att hålla efter gästerna så att alkohollagen följs. Exempelvis läggs mycket tid på att se till så folk inte tar med sig alkohol när de ska ut på gatan för att röka, att hindra dem från att dricka insmugglad alkohol på toaletterna och att ständigt plocka tomma glas och flaskor.

Punkterna som handlar om sånt som händer utanför krogen är hon mer tveksam till.

– Jag tycker inte att jag kan vara ansvarig för det som händer på gatan utanför. Det är inte bara våra gäster som befinner sig där. Det är flera krogar i området och folk rör sig emellan, menar hon.

Det hon återkommer till flera gånger under intervjun är det faktum att socialnämndens beslut delvis grundats på polisens uppfattning om att hon själv upplevts som påverkad.

– Det kom som en chock. Jag skulle aldrig dricka när jag jobbar. Men om de nu trodde att jag var påverkad – varför kontrollerade de mig inte utan åkte därifrån och sen bara skrev i protokollet till socialnämnden att jag upplevdes som påverkad? frågar hon sig.

En bidragande orsak till varningen har också varit det avstängda brandlarmet under företagargalan Guldliljan den första april. 

Sara Olsson berättar att man under prisutdelningen skulle använda rykande isfacklor, inte konfetti som socialnämnden skriver i sitt protokoll.

– Vi stängde inte av brandlarmet men vi stängde av en rök-deckare i en sektion under 20 minuter medan vi bar ut borden med isfacklorna. Vi hade folk som vaktade i den korridoren. Hade det börjat brinna där hade personalen bara kunnat starta brandlarmet, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!