”Ersättningsfrågan borde vara ett politiskt beslut”

”Beslutet om habiliteringsersättning borde ligga hos politikerna” säger Solweig Sundblad (S) som är besviken över att ledamöterna i nämnden inte fått information om sänkningen.

”Jag är besviken på sänkningen av habiliteringsersättningen, det är ett beslut som borde ha tagits av den politiska nämnden” säger Solweig Sundblad (S), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden,

”Jag är besviken på sänkningen av habiliteringsersättningen, det är ett beslut som borde ha tagits av den politiska nämnden” säger Solweig Sundblad (S), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden,

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2022-08-24 11:55

Att habiliteringsersättningen inom LSS nu sänks från 15 kronor i timmen till 5,50 ör en besvikelse menar Solveig Sundblad, vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– Vi har inte fått någon information om det i nämnden, inte hört ett ljud förrän vi läste det i tidningen och det beklagar jag verkligen. Det borde varit ett politiskt beslut på neddragningen, säger hon.

Nu vill hon lyfta frågan med ett ledamotsinitiativ vid nästa nämndsammanträde så man får en diskussion om var beslutet om ersättningen ska tas.

– Och tills vidare tycker jag att vi får stå för kostnaden. Det har inte getts några signaler om ett stopp för statsbidraget så vi räknar med att det ska fortsätta även nästa år, säger Solveig Sundblad.

Enligt Bitte Myrsell (M), ordförande i vård och omsorgsnämnden, har man tydligt informerat om att höjningen av ersättningen gällde så länge det statliga stimulansbidraget räckte.

Vård- och omsorgsnämnden ligger nu cirka 24 miljoner back i budget och har svårt att klara av de verksamheter man måste ha enligt lag.

– Nya lagar och regler och ökad vård i hemmen gör att vi kommer få ökade kostnader nästa år. Men oppositionen tror att vi kan strunta i lagarna, de ville utöka sin budget med åtta miljoner för att införa träffpunkterna igen men var ska vi ta de pengarna ifrån? säger Bitte Myrsell.

Till nämndmötet i september räknar hon nu med att frågan kommer att tas upp.

– Då får tjänstemännen ge information om ersättningen och S kan lägga fram sina idéer och redovisa var pengarna ska tas ifrån, säger Bitte Myrsell.

Ersättningen inom LSS går alltså inte att höja. Men i våras klubbade fullmäktige igenom en arvodehöjning för politikerna på sex miljoner.

– Det gällde arvoden till nämndordförandena och det gjordes för att vi ska kunna bemanna upp den politiska organisationen enligt lag, säger finanskommunalråd Peter Book (M).

Enköpings kommun fick i år 1,7 miljoner kronor i statsbidrag för att kunna höja habiliteringsersättnignen inom LSS under året.

I dagsläget är det frivilligt för kommunerna att betala ut ersättningen och de kan själva bestämma nivån på den. Det gör att skillnaderna i landet är stora.

Enligt socialstyrelsens redovisning har flera kommuner framfört önskemål om att ersättningen ska regleras nationellt och att statsbidraget ska utlysas för längre perioder är ett år i taget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!