"Varför aktiveras inte POSOM-gruppen?"

Nu kommer kritik mot att kommunen inte aktiverar POSOM-gruppen. "Det här är ju en kris som väldigt många Enköpingsbor har någon relation till", säger en förälder med barn på Westerlundska.

Daniel Jansson-Hammargren, kommundirektör Enköpings kommun.

Daniel Jansson-Hammargren, kommundirektör Enköpings kommun.

Foto: Anette Östlund

Enköping2022-11-18 14:00

Eftersom LSS-boendet där mordet inträffade inte är ett kommunalt boende valde kommunen att inte aktiver den så kallade POSOM-gruppen, en grupp bestående av flera av samhällets aktörer som jobbar tillsammans för psykiskt och socialt omhändertagande vid stora kriser. Istället aktiverades Elevhälsan på gymnasiet för ungdomar som behöver prata om det som hänt.

Detta beslutet har flera reagerat på. 

– Den här tragedin berör så många. Alla Enköpingsbor känner någon som känner någon i de berördas omgivning. Vart ska vi ta vägen med vår sorg, undrar en kvinna EP talat med.

En annan undrar om POSOM-gruppen bara ska aktiveras om kommunen själv bedriver verksamheten där krisen inträffar eller om den faktiskt är till för kriser som drabbar Enköpingsbor på hemmaplan, oavsett i vilken verksamhet de inträffar.

Kommundirektören Daniel Jansson Hammargren säger att han respekterar allas rätt att ha olika åsikter om detta.

– Rätt eller fel, men ledningsgruppen tog beslutet och vi får utvärdera det efteråt, säger han.

I vilka situationer ska POSOM-gruppen aktiveras?

– Vid extraordinära händelser, exempelvis en tågolycka eller stor trafikolycka med många personer inblandade. Här var det färre personer inblandade, ett privat boende med en egen krisorganisation. Utifrån det så landade vi i aktuellt beslut. Sedan är det en oerhört sorglig situation som hänt, säger Daniel Jansson Hammargren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!