60 miljoner anledningar till oenighet

Planerade investeringar för det kommande nya busslinjenätet delar Enköpings fullmäktige.

Tomas Rådkvist (MP) anser att det är möjligt att bygga om Fannakorset utan kraftig ökning av kommunens investeringar under kommande fem års anpassning till nytt busslinjenät.

Tomas Rådkvist (MP) anser att det är möjligt att bygga om Fannakorset utan kraftig ökning av kommunens investeringar under kommande fem års anpassning till nytt busslinjenät.

Foto: Lotta Lille

Enköping2020-06-14 06:00

Ett nytt linjenät för stadstrafiken i Enköping där nuvarande nio linjer blir tre med rakare dragning, turtätheten ökar med Resecentrum och Gustaf Adolfs plan som trafiknoder. Det ska bli verklighet från och med juni 2022. 

Kommunfullmäktiges majoritet har godkänt överenskommelsen med Region Uppsala om målen för den nya busslinjetrafik, vilka investeringar i infrastruktur som krävs och hur kostnader ska fördelas. Kostnadskalkylen för kommunen fram till och med 2025 slutar på 61,4 miljoner kronor. 

Nystart Enköping reserverade sig emot beslutet, Anders Wikman hänvisade till att investeringarna blir alltför kostsamma:

– Vi ska sätta sprätt på 60 miljoner kronor, pengar som vi inte har, för att iordningställa vändplaner och förarlokal till regionens chaufförer utan att vi undersökt om det finns alternativ, sade Anders Wikman.

Wikman fick när det gäller förarlokalen som kommunen åtar sig att tillhandahålla vid Resecentrum medhåll av Magnus Ahlkvist (V). Han menade att arbetslokaler för chaufförerna är regionens sak att ordna. Övriga partier röstade för överenskommelsen, av vilken det framgår att regionen åtar sig att hyra den blivande förarlokalen från kommunen eller eventuell privat hyresvärd.

I kostnadskalkylen för linjenätsinvesteringarna ingår vändplanshållplatser i Myran, Bredsand, vid Gröngarn, familjebadet och vid Varggatan, för totalt 8,7 miljoner kronor, ombyggnad vid Resecentrum och vid Gustaf Adolfs plan för 13,5 respektive 4,3 miljoner kronor. Där ingår också ombyggnad av Fannakorsningen för 2,7 miljoner kronor. Summan ifrågasattes av Anders Wikman eftersom den bygger på att Stockholmsvägen från centrum inte längre blir huvudled och då bara behöver ny skyltning, samt mindre anpassningar för gång- och cykeltrafikanter. Därefter har förslag tillkommit om rondellbygge i korsningen där samtliga tre nya linjenät och regionbussarna kommer att passera. 

Tomas Rådkvist (MP), ordförande i tekniska nämnden som ansvarar för infrastrukturfrågor, är inte orolig för stora kostnadsökningar:

– Vi har ännu inte sett ett färdigt förslag med kostnadsberäkningar. Uppskattningsvis ligger det på mellan tre och fem miljoner totalt för en rondell där Bangårdsgatan övergår i Stockholmsvägen, och förändringen vid Stockholmsvägen in mot centrum.

Rådkvist understryker att de 60 miljoner kronor som avsatts i långtidsbudgeten för nytt busslinjenät är de pengar som finns och som ska räcka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!