Kommunen krävs på mer pengar för gymnasiebygget i Enköping

Nya gymnasiet i Enköping blev dyrare att bygga på grund av kriget i Ukraina. Det hävdar entreprenören Peab. Nu kräver byggbolaget mer pengar av Enköpings kommun – som riskerar böter om man betalar.

Peab hade totalentreprenaden för bygget av nya Westerlundska gymnasiet. Byggbolaget kräver dock mer betalt av Enköpings kommun för ökade kostnader på grund av kriget i Ukraina.

Peab hade totalentreprenaden för bygget av nya Westerlundska gymnasiet. Byggbolaget kräver dock mer betalt av Enköpings kommun för ökade kostnader på grund av kriget i Ukraina.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-06-28 05:00

Nyheten i korthet

  • Byggföretaget Peab kräver mer betalt av Enköpings kommun för bygget av det nya gymnasiet. Peab hävdar att kostnaderna ökade på grund av kriget i Ukraina.
  • Kommunens fastighetschef Emanuel Olofsson hoppas på en uppgörelse utan domstolsprocess men medger att parterna just nu är långt ifrån varandra.
  • En utmaning är att komplettera Peabs prisökning eftersom det kan bryta mot Lagen om offentlig upphandling och riskera att kommunen får betala.

– Förhandlingar pågår med bolaget och vi hoppas att vi kan nå en uppgörelse utan att det blir en domstolsprocess, säger fastighetschefen Emanuel Olofsson.

Hur mycket pengar Peab kräver vill han inte berätta eftersom han tror att det kan påverka förhandlingsläget. Just nu är parterna för långt ifrån varandra, förklarar han. 

Men det är tillräckligt mycket för att ni ska ta striden?

– Ja, absolut. Vi förvaltar ju skattemedel, så det ska kännas rätt, även om Peab ju har rätt till en viss ersättning enligt avtalet, säger han.

Peab har varit totalentreprenör i bygget av nya gymnasiet och haft ett fast pris. Exakt hur mycket entreprenaden varit värd har EP inte lyckats få fram men totalt har hela investeringen kostat kommunen 530 miljoner. Entreprenadsumman är dock något lägre eftersom en del andra kostnader ingår i totalsumman.

I avtalet med Enköpings kommun finns en så kallad force majeure-klausul för oförutsägbara händelser som inträffar under avtalstiden, såsom krig och naturkatastrofer. Det är denna klausul Peab nu hänvisar till när man kräver mer pengar än vad som var avtalat, berättar Emanuel Olofsson. 

– Det har absolut varit stora prisökningar. Det svåra är ju att veta hur stor del av prisutvecklingen som hänför sig just till kriget. Pandemin har också påverkat, men den var känd när avtalet skrevs, säger han.

Nästa vecka fortsätter försöket att hitta en överenskommelse som båda parter kan acceptera.

En omständighet som försvårar ett eventuellt beslut om att komplettera Peabs prisökning i efterhand är risken att då bryta mot Lagen om offentlig upphandling, LOU. Att ändra förutsättningarna efter det att en entreprenör redan tilldelats kontraktet skulle kunna ge vitesföreläggande från Konkurrensverket.

– Det är en knivig situation. Vi måste hitta en summa som vi kan enas om med Peab, samtidigt som vi tar i beaktande att Konkurrensverket skulle kunna lägga ett vite på oss för brott mot avtalet om vi ger Peab en högre ersättning. Sen ska vi också väga det mot risken för höga rättegångskostnader om Peab inte får ersättning och går till domstol, säger Emanuel Olofsson.

Så hur kommunen än gör så är risken stor för att hamna i nån slags ersättningssituation?

– Jag tror det är osannolikt att vi inte behöver betala en krona, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!