Samtidigt har personaltätheten ökat.
Enköping har nu minst barngrupper i länet och tillsammans med Heby högst personaltäthet.
Det visar statistik från Skolverket som presenterades på tisdagen.
2014 var den genomsnittliga gruppstorleken 19,5 barn, året efter 17,3 och den senaste siffran är 11,4, lägst i Uppsala län.
Gruppstorlekarna i de kommunala förskolorna är mindre än i de enskilda, 9,9 barn mot 18,3.
Personaltätheten har ökat, från 5,4 barn per anställd (årsarbetare) förra året till 4,9 barn per anställd under 2016.
Förra våren fick Enköping 13 miljoner kronor i statsbidrag och kunde anställa ett 30-tal personer för att minska grupperna, men även organisatoriska förändringar har spelat in.
– Våren 2015 fick förskolecheferna i uppdrag att se över sina barngrupper utifrån den bedömda kapaciteten på varje förskola och lärmiljöer inne och ute, säger Monica Tägtström Bergman, verksamhetschef för förskolan.
– Vi gjorde resan tillsammans, att gå från till exempel en förskola med fyra avdelningar för 75-80 barn med lekhall till att se hur ytorna kunde omdisponeras till bra lärmiljöer och att organisera barnen i mindre grupper under merparten av dagen. Lekhallar kunde användas på andra sätt. Framförallt så gynnar det barnen som inte behöver få lika många relationer och får bättre förutsättningar till god kvalitet och att lyckas, fortsätter hon.
Förskolans förändring med minskade barngrupper och ökad personaltäthet följer en rikstrend även om skillnaden i Enköping är stor.
– Generellt sett är vi positiva till att det har blivit fler vuxna i förskolan, säger Lärarförbundets ordförande i Enköping, Birgit Stare.
– Men jag vet att det finns invändningar mot att det blivit både fler barn och mer personal i samma lokaler som tidigare. Det är inte optimalt och många vittnar om att arbetsmiljön blir lidande, säger hon.
Hon säger också att det är bekymmersamt med så många utdömda och gamla lokaler som inte är lätta att bygga om så att de passar för mindre grupper.
EP har sökt representanter från Kommunal som organiserar många barnskötare.
Andelen förskollärare har minskat på vissa förskolor. Så ser det ut i hela landet, där andelen anställda med
förskollärarexamen har minskat med tre procentenheter till 39 procent det senaste året.
– Statistiken visar svart på vitt den stora bristen på förskollärare. Det är allvarligt. När förskollärarna är för få blir det svårt att ge barnen de utmaningar och den stimulans de behöver och har rätt till, säger Magdalena Karlsson, undervisningsråd på Skolverket i ett pressmeddelande.