Maten i skolorna gör allt mindre klimatavtryck

Andelen kött som serveras i förskolor och skolor har minskat stadigt de senaste tio åren. Först var det för hälsans skull, nu är det för klimatet.

Kostchefen Viktoria Grönholm berättar att man redan jobbat i minst 10 år med att minska köttet som serveras till barn och elever i förskolor och skolor. "Rekommendationerna om att äta mindre rött kött och mer vegetabilier har ju funnits länge, först för hälsans skull och nu för klimatet", säger hon.

Kostchefen Viktoria Grönholm berättar att man redan jobbat i minst 10 år med att minska köttet som serveras till barn och elever i förskolor och skolor. "Rekommendationerna om att äta mindre rött kött och mer vegetabilier har ju funnits länge, först för hälsans skull och nu för klimatet", säger hon.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-01-04 05:00

Klimatet

Den mat som serveras i kommunens förskolor och skolor gör ett allt mindre klimatavtryck. 

– Vi har haft en hög förändringstakt de senaste åren. Nu tror jag att vi måste låta barnen landa i de förändringar vi gjort. Det absolut viktigaste målet är ju att maten ska hamna i magen, säger kostchefen Viktoria Grönholm.

Kommunens måltidsservice lagar maten till kommunens förskolor, skolor och äldreboenden. 2019 satte man målet att minska koldioxidutsläppen från livsmedelsinköpen med 10 procent fram till 2024. Det målet är redan nått. 

Idag har skolorna i Enköping alltid en helvegetarisk dag i veckan, ibland två. Men varje dag serveras två rätter, varav den ena alltid är vegetarisk. Kött, chark, korv eller kyckling serveras alltid minst två gånger i veckan.

– Vi tror att kött behöver finnas på matsedeln ibland, vi tror inte på att man ska ta bort allt, säger Viktoria Grönholm.

Många andra förändringar har också gjorts i menyerna. Produkter som har hög klimatpåverkan, såsom ris, köps det numera mindre av, till förmån för exempelvis bulgur eller havreris, som odlas i Sverige. Grönsaker handlas efter säsong och inte då de odlats i växthus, något som drar mycket energi och därför gör stora klimatavtryck. 

– Vi försöker hitta maträtter som barnen accepterar. För att testa något nytt kan vi göra roliga event runt, som exempelvis Street food Fridays, som varit helvegetariskt.

Men det är inte bara på menyerna som förändringarna gjorts. Redan då livsmedlen upphandlas finns klimattänket med. Bilarna som transporterar maten till skolorna måste ha hög miljöklassning och transporterna måste samordnas så de blir så få som möjligt.

En sak som både hjälpt till att hålla ner klimatpåverkan och samtidigt minska kostnaderna under de senaste två åren har varit möjligheten att handla hos grossistens rädda-maten-butik. Där säljs produkter med kort datum till mycket lägre priser.

Mellan 1,5 och 2 ton livsmedel köper Måltidsservice där varje månad under terminerna.

– Det har varit en jättebra klimatinsats. Även mat som slängs innan det kommer till grossisten och hos grossisten påverkar ju miljön, säger Viktoria Grönholm.

Hon menar att den kraftiga prisuppgången på livsmedel faktiskt gynnar produkter med lägre klimatpåverkan.

– Vegetabilier är ju ofta billigare än kött, säger hon. 

Utsläppsmål

2019 sattes målet för Enköpings kommuns måltidsservice att koldioxidutsläppen från livsmedelsinköpen skulle minska med 10 procent till 2024.

Målet är satt i antal kilo koldioxidekvivalenter per kilo livsmedel. Målet var att nå 2,2 kilo men redan nu är man ner i 1,9 per kilo livsmedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!