Kommunerna får bakläxa av DO

Varken Enköping eller Håbo kommun uppfyller diskrimineringslagen när det gäller rutiner och riktlinjer mot bland annat trakasserier och repressalier. Det slår Diskrimineringsombudsmannen, DO, fast efter en tillsyn.

Att kommunerna har riktlinjer mot sexuella trakasserier, andra trakasserier och repressalier kontrolleras nu av Diskrimineringombudsmannen.

Att kommunerna har riktlinjer mot sexuella trakasserier, andra trakasserier och repressalier kontrolleras nu av Diskrimineringombudsmannen.

Foto: Anette Östlund

Enköping2018-06-30 12:00

De båda kommunerna är dock inte ensamma om att inte följa diskrimineringslagen full ut. DO har hittills slagit ner på cirka 170 kommuner i den tillsynsinsats som inleddes i höstas efter metoo-kampanjen.

Syftet med tillsynen är att se till så kommunerna, som de stora arbetsgivare de är, har rutiner och riktlinjer för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier samt att kontrollera om de har ett förebyggande arbete som förhindrar att dessa problem uppstår överhuvud taget.

I de handlingar som Håbo kommun skickat in till DO framkommer att kommunens arbetsmiljöpolicy också är en policy mot kränkande särbehandling. Dock anser DO inte att det framgår att trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier inte accepteras på kommunens arbetsplatser. Inte heller får de anställda reda på vem de ska vända sig till om dessa problem uppstår och vem det är som ansvarar för att utreda sådana situationer om de inträffar.

I Enköpings kommuns inskickade handlingar tycker DO att det tydligt framgår att trakasserier och sexuella trakasserier inte accepteras på kommunens arbetsplatser. Däremot sägs inget om att riktlinjerna även omfattar repressalier. DO menar att detta måste framgå, både så att arbetstagare vet vem de ska vända sig till och så att chefer vet hur de ska agera för att uppfylla sina lagstadgades skyldigheter.

Båda kommunerna uppmanas att se till så de uppfyller kraven i lagen. DO kommer att återkomma för en uppföljning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!