"Nya kraftledningen bör grävas ner"

Den nya kraftledningen mellan Litslena och Bålsta bör grävas ner. Det budskapet skickar Enköpings kommun till Vattenfall inför bolagets planering av ledningen.

Den nya kraftledningen ska byggas mellan Litslena och Bålsta. Som alternativ ett (röd och blå sträckning) går den nya kraftledningen i befintlig kraftledningsgata strax söder om Hjälstaviken. 
Det södra alternativet (grönt stråk) går från Litslena genom ny mark, främst skogsmark, ner längs med E18 för att ansluta till den gamla kraftledningsgatan öster om Hjälstaviken.
Det norra alternativet (lilka stråk) går från Litslena över jordbruksmark upp till Hjälstaby för att sedan gå söderut och ansluta till den gamla kraftledningen öster om Hjälstaviken.

Den nya kraftledningen ska byggas mellan Litslena och Bålsta. Som alternativ ett (röd och blå sträckning) går den nya kraftledningen i befintlig kraftledningsgata strax söder om Hjälstaviken. Det södra alternativet (grönt stråk) går från Litslena genom ny mark, främst skogsmark, ner längs med E18 för att ansluta till den gamla kraftledningsgatan öster om Hjälstaviken. Det norra alternativet (lilka stråk) går från Litslena över jordbruksmark upp till Hjälstaby för att sedan gå söderut och ansluta till den gamla kraftledningen öster om Hjälstaviken.

Foto: Vattenfall

Enköping2024-05-23 05:00

EP har tidigare berättat att Vattenfall Eldistribution planerar att bygga en 130 kilovolts kraftledning mellan Litslena i Enköpings kommun och Bålsta i Håbo kommun.

Den nya ledningen ska ersätta den befintliga 70 kilovoltsledning, som går från Litslena österut över Hjälstaviken och vidare mot Bålsta. Det är ännu inte bestämt var den nya ledningen ska dras. För sträckan inom Enköpings kommun finns tre alternativa stråk men först när yttranden från kommuner, myndigheter, organisationer, markägare och andra har kommit in kommer Vattenfall att förorda ett av alternativen.

Fortfarande är planeringen i ett tidigt stadium och exempelvis har ingen miljökonsekvensbeskrivning ännu tagits fram.

I sitt yttrande ger Enköpings kommun inget förslag om vilket av de tre stråken man föredrar. Dock konstateras det att projektet oundvikligen kommer att medför konflikter med såväl enskilda som allmänna intressen och att det därför är viktigt att hitta ett sträckningsalternativ som medför minsta möjliga samlade negativa påverkan.

Kommunen listar ett antal aspekter som man anser behöver komma med i miljökonsekvensbeskrivningen, som sedan kommer att bli ett viktigt beslutsunderlag. Hjälstavikens mycket höga naturvärden är en sådan aspekt. Magnetfältsberäkningar är en annan, där kommunen understryker vikten av att det väljs ett stråkalternativ där avstånd mellan bostadshus och ledning blir så stort som möjligt.

I Vattenfalls samrådsunderlag, som kommunen utgått från, talas det endast om luftledningar, något som Vattenfall ser som ett mer kostnadseffektivt och tekniskt säkrare alternativ än markkabel.

Detta vänder sig nu kommunen emot. Under plan- och exploateringsutskottets sammanträde på tisdagen hänvisade Socialdemokraterna till att kommunen i sin gällande översiktsplan skriver att kraftledningar inom kommunen ska markförläggas för att "minska riskerna kring ledningarna och för att säkra leveransen av elektricitet". Partiet menar att det är viktigt att respektera och följa de beslutade planer som kommunen har för att inte urholka förtroendet hos medborgarna.

Övriga partier höll med och det förslag till yttrande som tagits fram ska nu kompletteras med detta krav.

Vattenfalls tidsplan är att kunna börja bygga den nya ledningen 2027 och vara klar 2029.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!