EP har tidigare berättat att Walters kaffebar i Enköping har stora problem med råttor. Enköpings kommun bedömer den sanitära olägenheten som så stor att kaféet måste betala ett löpande vite på 10 000 kronor i månaden om det inte åtgärdas.
Fastighetsägaren till kafélokalen, Kicomps vd Christian Buråker, tycker att det behövs bred uppslutning från såväl fastighetsägarhåll som kommunens håll för att få bukt med råttproblemen i Enköping.
– Alla fastighetsägare, kommunen och andra måste hjälpas åt för att tackla råttorna, för de blir fler och fler, har Christian Buråker sagt.
Det är uppenbarligen ett bra år att vara råtta i år. Tommy Johansson, tillförordnad verksamhetschef för allmän plats på Enköpings kommun, berättar att kommunen bland annat har satt ut fällor i några rondeller och i en lekpark.
Har du någon uppfattning om hur bra det här råttåret är?
– Bättre än vanligt på grund av mildare väder och bra tillgång på naturlig mat, som nötter och frukt, säger Tommy Johansson.
– Det är ingen överinvasion om man säger så, men det är ett bra år, säger han.
Vad kan kommunen göra åt råttproblemen?
– Vi samarbetar så mycket vi bara kan inom kommunen. Vi tar verkligen problemen på allvar. Vi kan inte bara lämpa över problem, utan behöver hjälpas åt. Sedan har vi förstås ett samarbete med Anticimex så att vi kan få professionell hjälp, säger Tommy Johansson.
Utöver det använder sig kommunen också av skyddsjägare som skjuter av råttor. Det har bland annat gjorts på Korsängsfältet.
Gemene man kan förstås också bidra genom att försvåra råttornas tillgång på föda.
– Vi tycker att det är jätteviktigt att man har slutna kärl för sopor och så vidare. Vi i kommunen arbetar mer och mer med att till exempel gå mot till exempel big bellys, som är helt slutna sopkärl med solceller på, berättar Tommy Johansson.
Råttorna bor inte i avloppsledningarna, men de använder rören som transportmedel, råttornas tunnelbana under Enköping.
Från denna tunnelbana kan råttorna sedan göra avstickare in i bostäder och andra lokaler.
– Är det otäta golvbrunnar och sådant kan de lätt sticka upp i fastigheter och komma åt mat där också, berättar Marika Hansson, biträdande VA-chef på Enköpings kommun.
– Råttorna ställer inte bara till för fastighetsägare, utan de äter på saker för oss också och kan gnaga sönder plast och sådant i våra anläggningar. Det är ett gemensamt problem och vi ser till att döda ett gäng vi också, berättar Marika Hansson.
Hon poängterar även vikten av att var och en tar ansvar för att inte förse råttorna med mat i avloppsnätet.
– Det här med att man spolar ner saker i avloppet är ett skäl till att råttorna gillar avloppsledningar. Fett och matrester blir god mat till en råtta, säger Marika Hansson.
Liksom många andra kommunala VA-avdelningar använder sig Enköpings av särskilda råttfällor i avloppsledningsnätet. Fällorna sätts i rören och de går att flytta runt till de platser där råttorna är som mest frekventa.
– De har sensorer som känner av råttorna så att de smäller till när det kommer förbi en råtta. Det är som en sorts giljotin fast det är tjocka spikar som åker ner och spetsar råttorna. Då dör råttan och sedan sköljs den bort av avloppsvattnet, beskriver Marika Hansson fällorna.