Kommunen vill pruta på egna böterna för de 40 fällda träden

600 000 kronor för de 40 olovligt fällda träden i Ryssbo
För dyrt, tycker kommunstyrelsen som kan bli betalningsskyldig.
Nu vill man pruta på sanktionsavgiften.

I en mindre skogsdunge i Ryssbo utanför Enköping där kommunen vill bygga en gång- och cykelväg fälldes i våras 40 träd utan marklov, något som krävs i detta område. En sanktionsavgift på närmare 600000 kronor väntar men kommunstyrelsen hoppas kunna få ner beloppet.

I en mindre skogsdunge i Ryssbo utanför Enköping där kommunen vill bygga en gång- och cykelväg fälldes i våras 40 träd utan marklov, något som krävs i detta område. En sanktionsavgift på närmare 600000 kronor väntar men kommunstyrelsen hoppas kunna få ner beloppet.

Foto: Mårten Jeppson

Enköping2024-12-02 05:00

Nyheten i korthet

  • Enköpings kommunstyrelse vill pruta på böterna för 40 olovligt fällda träd i Ryssbo, och hoppas att byggsanktionsavgiften ska minst halveras.
  • Kommunstyrelsen hänvisar till kostnaden för att återplantera 40 nya träd och möjligheten att i efterhand beviljas marklov för trädfällningen som skäl till att avgiften sänks.
  • Miljö- och byggnadsnämnden, som föreslagit böterna, ska ta upp frågan den 12 december. Kommunstyrelsen hoppas att nämnden ska ta hänsyn till att trädfällningen inte gjorts med avsikt eller oaktsamhet.

Ganska snart efter att det stod klart att Enköpings mark- och exploateringsavdelning låtit fälla 40 träd i en skogsdunge i Ryssbo söder om Enköping utan att ha det marklov som krävdes tog, förvaltningen fram en så kallad återplanteringsplan. 

Det är med hänvisning till kostnaden för att återplantera 40 nya träd som kommunstyrelsen nu hoppas att byggsanktionsavgiften ska minst halveras, helst minskas till en fjärdedel. Att det i efterhand kan komma att beviljas marklov för trädfällningen tycker man också borde vara ett skäl till att avgiften sänks. 

Att en nämnd inom kommunen ställer krav på en annan beror på att miljö- och byggnadsnämnden är tillsynsmyndighet och ska se till så lagar och förordningar inom vissa områden följs, även av den egna kommunen. Det är den nämnden som föreslagit att byggsanktionsavgiften på 573 000 kronor, alltså 14 300 kronor per träd, ska tas ut. Att förslaget ställs till kommunstyrelsen och inte till mark- och exploateringsavdelning beror på att kommunstyrelsen räknas vara den som utfört åtgärderna.

I mitten av december ska miljö- och byggnadsnämnden både ta upp frågan om marklov i efterhand och byggsanktionsavgiften. Innan det ska plan- och exploateringsutskottet ta ställning till om kommunstyrelsens skäl ska föras fram som ett argument inför beslutet.

Kommunstyrelsen hoppas att nämnden ska ta hänsyn till att trädfällningen varken gjorts med avsikt eller oaktsamhet, alternativt att göra bedömningen att den av andra skäl kan anses vara mindre allvarlig.

Handläggaren på miljö- och byggnadsförvaltningen skriver i sitt förslag till beslutet att en byggsanktionsavgift kan sättas ner om avgiften inte står i rimlig proportion till den överträdelse som begåtts. Det faktum att kommunen som fastighetsägare och utförare borde ha känt till detaljplanens krav på marklov för trädfällning gör dock att förslaget till nämnden ändå blir att sanktionsavgiften inte ska sänkas. 

"Om det innan nedtagningen rådde någon osäkerhet beträffande innebörden av kravet på marklov borde närmare besked ha inhämtats från byggavdelningen", skriver handläggaren och gör bedömningen att trädfällningen varit "oaktsam".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!