– Det är positivt, för det är ett stort problem, säger Jan Widén.
Regeringen har alltså beslutat om att kommuner ska kunna få bidrag för att flytta bilvrak som ska skrotas. Detta för att fler bilar ska kunna flyttas och återvinnas. Om de lämnas där de står kan de nämligen innebära både en skaderisk och ha en negativ påverkan på miljön.
Så kan till exempel vara fallet med bilar som bränts. Vid flytt av en uppeldad bil måste marken där bilen stått saneras, förklarar Jan Widén, något som kan bli dyrt, beroende på var bilen står.
– Det är en kostnad som tillfaller kommunen.
Bilar som brunnit är dock inte lika vanligt som dumpade bilar. Jan Widén uppskattar att han lägger mellan åtta och tio timmar i veckan på att samla in bilvrak.
Som mest kan kommuner få fem tusen kronor för ett fordon. För Enköpings kommun kommer pengarna betyda en ekonomisk lättnad, men de innebär inte att fler bilar kommer flyttas och skrotas.
– Nej, vi kommer inte ta fler bilar för det. Det här är vårt uppdrag, vi har en skyldighet att ta hand om sådana här fordon, säger Jan Widén.
Tips om dumpade bilar kommer från flera håll. Ibland är det allmänheten, ibland är det kommunens säkerhetsbolag och ibland är det personer vars fastigheter plötsligt beklätts med ett okänt fordonsvrak.
Men att flytta bilvraken är inte bara en miljöfråga eller en säkerhetsfråga.
– Det en irritation för många också. Så dumpade bilar är ett bekymmer, Jan Widén.