EP har haft artiklar om upphandlingen av badhuset där jag har blivit refererad, senast av Hans Olsson (S), ordförande i Tekniska nämnden. Enligt honom är min ståndpunkt att samverkan med en privat byggherre och förvaltare av badhuset skulle vara ”lösningen på kommunens ekonomi”. Detta beskriver naturligtvis inte min uppfattning och indikerar bara hur svag insikten om Enköpings ekonomiska situation är hos kommunens styrande politiker.
Jag har tidigare skrivit om SNE:s lättsinniga ekonomiska politik och deras (ofrivilliga?) försök att vilseleda kommunfullmäktige vid köpet av Stadshotellstomten. Investeringsplanen för perioden fram till 2030 innehåller investeringar på cirka 5 000 miljoner kr, som i stor utsträckning kommer att behöva lånas upp och leda till betydande skattehöjningar. Till detta ska adderas de byggnader som SNE nyligen presenterade för det sk ”Kulturstråket”, samt de planerade investeringarna i eventhall, flytt av Enavallen, nytt idrottshus mm. Alla dessa tillägg innebär sannolikt ytterligare investeringsbehov på 1-2 miljarder kronor.
Vi behöver naturligtvis investera i Enköping för att ersätta utslitna byggnader och bygga fler förskolor och skolor för att möte den växande befolkningen. Men det betyder inte att Enköpings kommun måste äga och förvalta samtliga verksamheter. Under flera decennier har andelen välfärdstjänster som levereras av privata utförare stadigt ökat, trots de senaste årens häxjakt av ideologiska dogmatiker. Hans Olsson borde lyssna på sin partikamrat Göran Persson som ju konstaterade att ”den som är satt i skuld är icke fri”.
Vi kommer inte kunna genomföra nödvändiga investeringar utan att låna pengar. Så vi måste som många andra kommuner fundera över konsekvenserna av detta och när det är möjligt, välja alternativa finansieringsformer. Det finns i grunden inget märkligt eller nytt i detta. Hela VA-området finansieras av brukarna av VA-tjänsterna och således inte över skattsedeln. Det görs av den anledningen att dessa investeringar är mycket stora och berör inte alla invånare. Likheten med badhusverksamheten är slående och det är således en verksamhet som bör vara lämplig att bedriva i samverkan med en privat utförare. Detta är något som många kommuner har insett.
Hans Olsson försöker också skrämmas med klassisk vänsterretorik om den onda kapitalisten som skor sig på den lilla medborgaren. Sanningen är att Norrtälje som har ett nytt kommunalt drivet badhus har identiska besökspriser med det nästan lika nya privatdrivna i Tyresö.
I socialdemokratiska partiprogrammet från 2013 hyllas konkurrens och det fria näringslivet. I Enköping frodas dock fortfarande 1900-talets socialistiska plakatpolitik utan någon som helst förankring i 2000-talet. Det är hög tid att vi lämnar den socialistiska ”världsordning” som byggdes upp under SAP:s långa maktperiod på 1900-talet, en ordning där det socialistiskt styrda Enköpings kommun med över 3000 anställda fortfarande hedrar det kommunala monopolet och helst ska äga och driva allt i egen regi.