Anklagades för stöld – fick 50 000

En anställd vid Pepparrotsbadet har köpts ut av Enköpings kommun. "De sa att jag stulit en sallad men gav mig tre månadslöner", säger kvinnan.

"Moa" anklagades för att ha stulit en sallad på sin arbetsplats, Pepparrotsbadet. Något bevis presenterades aldrig, istället löstes Moa ut och fick tre månadslöner.

"Moa" anklagades för att ha stulit en sallad på sin arbetsplats, Pepparrotsbadet. Något bevis presenterades aldrig, istället löstes Moa ut och fick tre månadslöner.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-06-08 05:00

Nyheten i korthet

  • En anställd på Pepparrotsbadet i Enköpings kommun, som vi kallar Moa, anklagades för att ha stulit en sallad och köptes ut av sin arbetsgivare med 51 000 kronor, motsvarande tre månadslöner.
  • Uppsägningen kom som en överraskning under ett möte som Moa trodde var ett lönesamtal. Enligt Kommunals sektionsföreträdare Åsa Andersson bröt arbetsgivaren mot reglerna genom att inte klargöra mötets riktiga syfte.
  • Trots anklagelserna om stöld presenterades aldrig några bevis. Moa valde att acceptera överenskommelsen för att undvika risker för hennes ekonomi och integritet på arbetsplatsen.
undefined
"Moa" anklagades för att ha stulit en sallad på sin arbetsplats, Pepparrotsbadet. Något bevis presenterades aldrig, istället löstes Moa ut och fick tre månadslöner.
undefined
Ingen representant för Enköpings kommun vill ge arbetsgivarens version av det inträffade.

 Det har gått några veckor sedan kvinnan, som vi väljer att kalla Moa, var kallad till chefen på badet.

EP har tagit del av kallelsen, som har rubriken "uppföljningssamtal och lönesamtal", där chefen välkomnar Moa till mötet och uppmanar henne att titta över lönekriterierna.

– Jag kommer dit på något jag tror är ett lönesamtal och möts av chefen och en person från HR-avdelningen. De säger att det är ett uppsägningssamtal och ger mig ett papper att skriva på. Där står att jag får tre månadslöner och ska sluta, berättar hon.

Pappret är en så kallad överenskommelse där det står att Moa och arbetsgivaren Enköpings kommun är överens om att hennes anställning som badhusvärd avslutas samma dag. Ett belopp på 51 000 kronor motsvarande tre månadslöner ska då utbetalas.

– Jag blev helt chockad när de sa att anledningen var att jag skulle ha stulit en sallad i kaféet. Jag har aldrig stulit något i hela mitt liv. 

Moa fick omedelbart lämna arbetsplatsen där hon jobbat i mer än tre år. 

Åsa Andersson, sektionsföreträdare på Moas fackförbund Kommunal, bekräftar att även facket fått förklaringen att det skulle handla om en salladsstöld.

– Jag anser att arbetsgivare har brustit stort här. De kallar in Moa på ett lönesamtal men har helt andra intentioner. En anställd har rätt att få veta vad mötet ska handla om så man kan förbereda sig innan. Man har också rätt att ha med sig en fackrepresentant eller någon annan stödperson till ett sånt här möte, säger hon.

Vid en överläggning ett par dagar senare kräver Åsa Andersson att arbetsgivaren lägger fram bevis på att Moa skulle ha stulit salladen. Något bevis presenteras aldrig.

– Att de köper ut henne bevisar att de inte har på fötterna. Hade de haft det skulle de ju bara kunnat polisanmäla stölden och avskedat henne. Då hade de sluppit betala 50 000 kronor och sparat de skattepengarna, säger hon.

Moa säger att hon kände att hon hade kniven på strupen. Hon ville absolut inte stanna kvar på en arbetsplats där hon anklagats för stöld och ville därför inte låta facket ta strid för hennes jobb. Att facket skulle strida för att hon skulle få fler än tre månadslöner var också riskabelt, säger hon.

– Jag har fyra småbarn hemma, vi klarar oss inte utan min inkomst. Hade jag tagit striden hade de kanske polisanmält mig och jag skulle fått sparken utan en krona, trots att jag aldrig tagit nån sallad.

Varför Enköpings kommun handlat som de gjort får EP inget något svar på. Både HR-chefen Linda Ahlsén och upplevelseförvaltningens chef Jonas Nyström, som skrivit under Moas överenskommelse, säger att de aldrig kommenterar enskilda personalärenden. Inte ens om EP tar med Moa till ett möte med kommunen och där hon godkänner att de kommenterar saken vill någon av dem göra det. 

– Det förstår jag. De har ju inga bevis och det skulle vara pinsamt för dem att erkänna att de ljugit, säger Moa.

Själv har Moa en egen teori om vad det hela handlar om.

– Jag är en person som säger vad jag tycker och kan bli obekväm. Jag tror helt enkelt att de ville bli av med mig.

En sak som kan ha legat henne i fatet även om det aldrig togs upp med henne som en orsak till att hon blev av med jobbet var det faktum att hon i vintras fick en varning efter att hon köpte ett årskort på badet till sin man. Kollegan som tog betalt stämplade in summan noll kronor, utan Moas vetskap, berättar hon.

– Det upptäcktes efter ett par veckor och då betalade jag direkt men fick ändå en varning, berättar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!