Kommunalråd vill inte se kommunal skola

Nu ska kommunen utreda ett privat alternativ för skolan i västra Enköping, nya Enöglaskolan. Det bekymrar Solweig Eklund (S) djupt.

Ska efterföljaren till Enöglaskolan bli kommunal eller privat?

Ska efterföljaren till Enöglaskolan bli kommunal eller privat?

Foto: Anders Jagemo / arkiv

Enköping2020-12-12 20:00

Nya förutsättningar gäller för den framtida skolan i västra Enköping, Enöglaskolans ersättare. Enligt förstudien ska kommunen bygga en skola för 850 elever, inklusive grundsärskola och träningsskola.

Nu har kommunalråd Ingvar Smedlund (M) gett kommundirektören i uppdrag att utreda ett privat alternativ för skolan. Engelska skolan nämns i sammanhanget.

– Det är inget beslut om att vi ska ta Engelska skolan, utan det är ett uppdrag om att vi ska titta på en annan huvudman och då kanske i första hand Engelska skolan, säger Ingvar Smedlund. 

undefined
Solweig Eklund (S) vill ha en kommunal skola i västra Enköping.

Solweig Eklund (S), vice ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, är mycket bekymrad över vändningen för skolbygget och har därför skrivit en fråga till Smedlund till måndagens kommunfullmäktige.

– Min bedömning är att av alla Engelska skolans skolor i Sverige finns det ingen som har nyanlända elever eller elever med kort tid i Sverige. I de fall de har elever med utländsk bakgrund så är det elever som har varit i Sverige länge, kanske andra eller tredje generationen. De har inte elever som är resurskrävande, säger Solweig Eklund.

Hon undrar hur Ingvar Smedlund ska lösa skolresurserna för de elever som inte platsar i en skola med kö.

Smedlund medger att han ser en stor utmaning i andelen nyanlända på Enöglaskolan.

– Den stora utmaningen är hur vi ska förändra den situationen, säger han. 

Då tror ni att Engelska skolan skulle kunna axla den utmaningen?

– Ja, den ser vi som en kandidat för det.

– Anledningen till att vi har nämnt Engelska skolan som ett gott exempel är att deras skolor är väldigt populära och drar till sig många elever från hela kommunen i de kommuner de befinner sig. 

Tror du att man skulle få en jämnare fördelning på alla skolor i Enköping om man får hit Engelska skolan?

– Ja, det tror jag också. Jag tror inte att alla elever som bor i upptagningsområdet kommer att välja Engelska skolan. Jag tror inte att en del klarar av det. Kommer du hit som analfabet kanske inte Engelska skolan är rätt alternativ. Det måste också bli så att man flyttar ut elever från området för att jämna ut det, säger Ingvar Smedlund.

Solweig Eklund ser ett akut behov av skolbygget och påpekar att det redan har varit en knagglig väg att ta fram förstudien, som begärdes av dåvarande skolnämnden 2018.

– Att i det läget komma och säga att vi har tänkt oss att ha en annan skola där, som har antagning till skolan genom ett kösystem och som inte har lämnat in någon ansökan hos Skolinspektionen gör att man tänker: vad händer? säger Eklund.

undefined
Ingvar Smedlund (M) kan tänka sig Engelska skolan eller någon annan privat aktör i västra Enköping.

Enligt Smedlund ska det dock inte försena skolan:

– En privat byggherre har en tendens att bygga betydligt snabbare än vad en kommun gör.

Solweig Eklund ser en parallell till kommunalrådens tilläggsuppdrag för Kulturhus Joar: 

– Det liknar det som händer med kulturhuset. Man är nästan färdig och så kommer de och säger att nu gör vi så här i stället.

– Kommunen ansvarar för att skolan fungerar. Det är inte lätt om man avbryter processen och inväntar en privat aktör, som dessutom vill anställa utländska lärare. Då kan vi inte leva upp till vårt ansvar, för skolpersonal och elever. Våra elever ska känna att de är omhändertagna och får en bra undervisning. Det är inte att leka med, fortsätter Solweig Eklund.

Ingvar Smedlund tror att det kan bli fler privatdrivna alternativ: 

– För mig är inte huvudmannaskapet det viktigaste, utan det är att man har en bra verksamhet.

2025 ska skolan vara klar

2025 är det år som gäller för när kommunen räknar med att skolan ska stå klar. Investeringen beräknas hamna på 340 miljoner kronor.

I våras presenterades visionerna för skolan i ett verksamhetens beslutsunderlag. En ambition är att skolan "kan bidra till inkludering och folkhälsa i en socioekonomiskt svag stadsdel präglad av högre arbetslöshet och ohälsa sam lägre utbildningsgrad och inkomst".

– Var du bor ska inte avgöra hur du lyckas i livet, sa Anders Härdevik, verksamhetschef för grundskola.

Karta: Enöglaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!