Koll på Skvalbäcken räddar Korsängen från översvämning

Det finns utmaningar att jobba med när det gäller översvämningsrisker i Enköping. ”Men vi har en hög medvetenhet” säger planarkitekt Tobias Viberg.

Skvalbäcken, som mynnar vid Korsängens vattenpark, har sin start norr om staden i två delavrinningsområden; ett från Myran och ett från Annelund. Här måste vattenflödet bromsas upp så inte Korsängen svämmas över.

Skvalbäcken, som mynnar vid Korsängens vattenpark, har sin start norr om staden i två delavrinningsområden; ett från Myran och ett från Annelund. Här måste vattenflödet bromsas upp så inte Korsängen svämmas över.

Foto: Enköpings kommun

Enköping2021-09-13 06:18

Även Enköping har drabbats av översvämningar i sommar, om än mindre skala än dem i Gävle. På Korsängsfältet har idrottsplanerna stått under vatten efter kraftiga regn.

undefined
Tanken är att dagvattensystemet ska dimensioneras upp vid Älvdansen samtidigt med utvecklingen av Myranområdet. Inga byggnader är i riskzonen i området enligt kommunen

Men när man planerar ett samhälle kan man inte överdimensionera dagvattenhanteringen för ett värsta scenario.

– Vi kan inte säkerställa att varenda centimeter i stan är torr, fokus måste ligga på viktiga byggnader och bostäder och att folk inte blir instängda, säger Tobias Viberg, planarkitekt vid samhällsbyggnadsförvaltningen.

Han konstaterar att dagvattensystemet måste planeras på ett annat sätt än tidigare. Ökad bebyggelse gör att dagvattenmängderna ökar. Ett ökat vattenflöde ökar även föroreningarna i vattnet som måste renas.

– Stora delar av staden planerades för 40-50 år sedan, det är inte så lätt att göra om. Men för varje nytt område som planeras görs en ordentlig dagvattenutredning, säger Tobias Viberg.

Någon riskanalys över effekten av eventuella skyfall finns inte men för tre år sedan gjordes en stor dagvattenutredning för hela tätorten där man uppmärksammade tänkbara problem. Slutsatserna har arbetats in i kommunens fördjupade översiktsplan där ytor pekats ut för större fördröjningsdammar.

– Utredningen är fantastiskt värdefull, den går bland annat igenom vilken kapacitet alla kulvertar och diken har, säger kommunekolog Anders Lindholm.

I Enköping rör sig ungefär hälften av tätortens vatten i Skvalbäckens vattensystem som mynnar vid vattenparken på Korsängen. Skvalbäckens avrinningsområde breder ut sig som en solfjäder nordost om Enköping. 

Myran och Annelund är områden som man därför måste ha koll på för att Korsängen inte ska riskera att svämmas över. 

– Vi kan konstatera att vi har lite kvar att göra vid Älvdansen. Dagvattensystemen i området är dimensionerade för framtidens väder, inga byggnader är i riskzonen. Men samtidigt med utvecklingen av Myranområdet behöver fördröjningsåtgärder genomföras, det sker i dialog med Enköpings garnison som äger marken norr om Älvdansen, säger Tobias Viberg.

undefined
Bostadbyggandet i hamnområdet styrs av MSB:s rekommendationer. Byggen planläggs inte under 2,7 meter över havsnivån.

Vid Mälarnära områden, som hamnen och Gröngarn, handlar det om vattennivån i Mälaren. Området mellan Gröngarn och Haga går exempelvis inte att bygga ut mer då det ligger för lågt i förhållande till Mälaren. 

– Vi följer MSB:s rekommendationer att inte planlägga på mark som ligger lägre än 2,7 meter över havet, säger Tobias Viberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!