Koll på droger genom vattenprover

Cannabis är den dominerande illegala drogen i Enköping, bruket av amfetamin och kokain är betydligt lägre.

”Cannabis är billigt och lätttillgängligt och det finns en attityd om att det inte är lika farligt som andra droger” säger Carl Gynne, samordnare för brotts- och drogförebyggande arbete vid Enköpings kommun.

”Cannabis är billigt och lätttillgängligt och det finns en attityd om att det inte är lika farligt som andra droger” säger Carl Gynne, samordnare för brotts- och drogförebyggande arbete vid Enköpings kommun.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2019-01-18 12:00

Drogförekomsten i Enköping är inte högre än i andra kommuner i landet. Det visar den undersökning som gjorts i det kommunala avloppsvattnet.

Vid tre tillfällen förra året togs prover i det inkommande avloppsvattnet för att mäta förekomsten av olika droger.

– Vi har mätt de vanligast förekommande preparaten, cannabis, amfetamin och kokain, säger Carl Gynne, samordnare för brotts- och drogförebyggande arbete vid Enköpings kommun.

Resultatet från de tre mätningarna visar att cannabis är den absolut vanligaste drogen i Enköping. I snitt mättes 96,7 doser cannabis på 1000 invånare per dygn vilket är högre än i andra kommuner.

– Ett av proverna stack iväg rejält men vi kan inte se någon naturlig förklaring till det, som exempelvis ett samband med en festival. Men andra kommuner har ett snitt efter flera års mätningar och vi bara för ett år så det är inte riktigt jämförbart, säger Carl Gynne.

För amfetamin ligger resultatet på 16 doser per 1000 invånare, vilket är något lägre jämfört med andra kommuner där exempelvis Uppsala ligger på 22 och Motala på 52. Kokain ligger på 2,43 doser vilket är på samma nivå som andra kommuner.

– Det är inte en beskrivning av hur många personer som använder droger, det kan ju vara en person som använt mycket vid provtillfället, säger Carl Gynne.

Förekomsten av cannabis är oroande då det på sikt kan ge kognitiva skador, framför allt hos unga, som kan påverka skola och arbete. Det är också inkörsporten till tyngre droger.

– Det sägs att kokainet ökar, men det är inte i närheten av cannabisbruket, säger Carl Gynne.

Det positiva som undersökningen visar är att polisen i Enköping jobbar effektivt med narkotikafrågan då man gör fler beslag än andra kommuner med samma drogförekomst.

Själva provtagningen följer noga vissa rutiner och det är viktigt att det blir rätt för en korrekt analys.

– Drifttekniker vid reningsverket har skött provtagningen och det tas ett antal delprover under ett dygn, ungefär var 30:e minut under en helg. Sen är rätt förvaring och transporten till labbet i Södertälje en viktig bit, säger Marie Lewén-Carlsson, laboratioriechef på avlopps- och vattenavdelningen där man lagt ned ett stort arbete i provtagningen.

Resultatet från provtagningen ska användas som kunskapsunderlag i det fortsatta arbetet med att motverka narkotikabruk i kommunen.

– Jag ser gärna en fortsättning på mätningarna så man kan följa förekomsten över tid, men för det krävs ett politiskt beslut, säger Carl Gynne.

Droger som mätts

Cannabis: Ett samlingsnamn för narkotiska preparat, exempelvis hash och marijuana. Cannabis är den vanligaste narkortikasorten i Sverige och all hantering av preparatet är kriminell.

Amfetamin: Ett centralstimulerande medel som tillverkas på kemisk väg. Används även i vissa läkemedel vilket man måste ta hänsyn till vid slutsatser av provresultaten.

Kokain: Ett centralstimulerande medel som framställs av kokabusken. En dyr drog som även kallas lyx-narkotika och omges av en viss flärd som partydrog.

Källa: Analysrapporten Drogförekomst i avloppsvattnet i Enköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om