Polishuset på Korsängsgatan anses omodernt och håller inte för det ökade säkerhetstänk som polisen har.
Därför vill polisen flytta och skrev 2020 ett intentionsavtal med Enköpings kommun om att bygga mellan Ica Maxi och Skälbygatan i Myranområdet. Avtalet har löpt ut, men planeringen fortsätter.
Området ska vara klimatsmart och hållbart. Mer grönt, mer människor. Mindre asfalt och lagerlokaler.
Polisen har sedan länge gjort klart att de på flera områden inte kan ingå i gemensamma lösningar.
En grundläggande tanke för området är att ha gemensamma energi-, avfalls- och kommunikationsutrustningar, men detta fungerar inte för polisen, som måste ha egna system för att inte vara sårbara.
Och där står parterna.
Klockan tickar.
Polisens val av var de ska vara i framtiden påverkar hela planeringen av Myranområdet, där en ny stadsdel ska växa fram.
Kommundirektör Daniel Jansson-Hammargren har engagerat sig i ärendet för att det ska tas i mål.
– Vi tror fortfarande på att polisen ska vara på den plats vi talat om (alltså bakom Ica), vår strävan är att de ska vara där, men det är fortfarande saker som behöver lösas, som frågorna kring energi och kommunikation, säger han.
Hur går snacken?
– Vi har bra samtal i positiv anda. Nu behöver vi bli mer konkreta och se hur vi kan komma till en lösning som alla är nöjda med.
Varför är just den platsen viktig?
– Vi vill ju ha polisen på en central plats där folk ser dem, att polisen finns där människor finns, men det måste också vara funktionellt för polisen, de måste till exempel komma ut på de stora vägarna snabbt.
Ser du Ica som centralt?
– Kanske inte idag, men man får se det här på sikt, kanske 15-20 år framåt.
Hela den nya del av Myran som ska byggas ska vara en klimatneutral och hållbar stadsdel. Ett av många krav är att aktörerna i området ska samverka om energi- och mobilitetsåtgärder. Resebehovet ska minskas och det ska bli enklare att förflytta sig med cykel och kollektivtrafik i området.
Kommunen själv beskriver planen som att den "vill se klimatsmarta innovationer, gröna investeringar och etableringar som alla bidrar till att utveckla Myran till en ny klimatneutral entré till Enköping och omvärlden".
– Tillsammans med företagarna skapar vi en hållbar stad. Det är ett viktigt och spännande tankesätt, säger Daniel Jansson-Hammargren.
I oktober vill han ha svaret: Ska polisen vara där eller någon annanstans.
Hur stora är chanserna, fifty-fifty?
– Nja, 70-30 till att de blir där vi tänkt, skulle jag säga, men det här kommer Anna Ahrling och samhällsbyggnadsförvaltningen att arbeta med.
Någon alternativ plats för polisen finns inte framtagen.
Lena Åhman, ansvarig för polismyndighetens nationella lokalprojekt, är positiv även hon.
– Nu var jag inte med på mötet i veckan, men min känsla är att det här är något vi ska kunna lösa, säger hon.
Det tänkta upplägget för bygget är att Specialfastigheter AB köper mark från kommunen, bygger ett hus åt polisen och hyr sedan ut det.
Specialfastigheter är ett helstatligt bolag som äger, förvaltar och utvecklar säkerhetsfastigheter som till exempel kriminalvårdsanstalter, ungdomshem, domstolsbyggnader och polisfastigheter.
Bland de krav som Specialfastigheter har på sig är att de ska vara ett föredöme i arbetet för en hållbar utveckling. Det tankesättet ska genomsyra allt de gör idag och allt de planerar för framtiden.