Läste i EP 8 maj en intervju med Camilla Wester, miljöstrateg i Enköpings kommun. Hon säger att det finns mycket att göra på livsmedelssidan för att kommunen skall bli mer ”klimatsmart”. Hon påstår att enligt jordbruksverket är kött den livsmedelsgrupp som har störst klimatpåverkan. Detta därför att kossor pruttar metan. Sveriges köttbönder behöver inte känna dåligt samvete för att de har kossor.
Metan är en instabil förening som bryts ned, tack vare syre i atmosfären och solljus, till koldioxid och vatten. Detta gör att metanet försvinner från atmosfären. Skulle metan vara en stabil produkt skulle atmosfären ha betydligt större metanhalt än nu är fallet. Det har ju släppts ut en massa metan under årtusendena. Som väl är har alltså Camilla Wester och jordbruksverket helt fel vad gäller köttproduktionens klimatpåverkan. En rättelse borde vara på sin plats.
Vad gäller koldioxidutsläpp så har koldioxiden sedan en tid tillbaka spelat ut sin roll som betydelsefull växthusgas. Totalt bidrar den med cirka fyra graders temperaturhöjning för närvarande, och med nuvarande ökningstakt i atmosfären tar det cirka 200 år för en teoretisk temperaturhöjning på en grad. Med tanke på det ynkligt lilla bidrag till koldioxidutsläppen som Enköping står för så kan nog Camilla Wester i stället koncentrera sig på bättre saker att använda skattebetalarnas pengar till.
Eftersom okunskapen på klimatområdet tycks vara stor i Enköpings kommun så erbjuder jag mig att komma över och hålla föredrag i ämnet. Åhörarna, som lyssnat på tidigare föredrag, brukar bli överraskade att den bild massmedia och vissa myndigheter visar är så monumentalt fel.