Enköpingsbo åtalas för att ha kissat på fru och barn

En man i Enköping åtalas för hustrumisshandel och barnfridsbrott. Åtalet är ett av de första i länet enligt den nya lagen.

En man i Enköping åtalas enligt den nya lagen om barnfridsbrott. Genrebild.

En man i Enköping åtalas enligt den nya lagen om barnfridsbrott. Genrebild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Enköping2021-10-26 11:00

Lagen om barnfridsbrott rädde i kraft i juli och innebär att det är straffbart att låta barn bli vittnen till våld i nära relationer, exempelvis när en man misshandlar barnets mor i familjens bostad. En man i 50-årsåldern åtalas nu för att i parets bostad i Enköping ha tagit ett hårt grepp om sin hustrus handleder och käke, samtidigt som kvinnan bar parets barn på armen. Han åtalas därför både för misshandel mot hustrun och barnfridsbrott mot barnet.

Åtalet är sannolikt det första som väcks i Uppsala län sedan lagen infördes. Hittills har ett antal personer dömts för barnfridsbrott på andra håll i landet.

Mannen i Enköping åtalas även för att i somras ha kastat en termos mot hustrun, som inte träffade, samt urinerat på både henne och barnet. De gärningarna rubriceras som försök till misshandel mot hustrun, ofredande mot både hustrun och barnet samt barnfridsbrott mot barnet. Mannen har i förhören nekat till brott.

Barnet i det aktuella fallet är under ett års ålder, men enligt kammaråklagare Liselott Herschend omfattar lagen även mycket små barn, utan någon nedre åldersgräns:

– Man har i förarbetena sagt att det inte görs någon sådan gränsdragning och att forskningen visar att det är skadligt även för spädbarn att befinna sig i den miljön. Man kräver egentligen inte att spädbarnet ska ha uppfattat vad som hänt, däremot måste barnet ha varit vaket. I det här ärendet är barnet vaket och gråter, säger Liselott Herschend.

Rättegång hålls i början av november. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!