I skyltfönstret på Kerstin Eilerts fotostudio på Kungsgatan i Enköping hänger glada och stämningsfulla familjebilder och porträtt. Innanför har Kerstin fångat Enköpingsbornas minnen och stora ögonblick med sin kamera i snart 20 år. Hon har fotografyrket i blodet, Kerstin är tredje generationen fotograf i familjen Eilert. Både farfar och båda föräldrarna hade det som yrke.
- Jag brukar säga att jag är både tillverkad och född i ett mörkrum, så det föll sig naturligt på något sätt att även jag blev fotograf. Farfar startade firman för 70 år sedan i Surahammar, mamma och pappa tog över och nu är det jag som driver verksamheten - fast i Enköping, säger Kerstin.
Att det blev just till Enköping flytten från Surahammar skulle gå var noga uträknat.
- Det var meningen att jag skulle flytta till Västerås egentligen, men där fanns det redan fem fotografer. Då började jag räkna hur många fotografer det fanns per invånare på orter runt Mälaren. Då föll valet på Enköping.
Men det var ingen dans på rosor för en nyinflyttad fotograf.
- Det var tuffa år i början, ingen visste ju vem jag var och det tar tid att få sig ett namn. Men hårt arbete och tack vare det stora skyltfönstret där jag kunde visa mina bilder så lossnade det till slut, säger Kerstin.
För Kerstin har de senaste 20 åren betytt stora förändringar och sättet att arbeta har förändrats helt. Den största omställningen är digitaliseringen och mobilkamerornas intåg som mer eller mindre gjort att alla kan kalla sig fotograf.
- Förr i tiden när vi arbetade analogt var det lite svårare att hålla på hemma. Man skulle framkalla och kopiera i mörkrum, det krävde sin plats och utrustning. Det var lite mer omständligt än nu när allt kan ske hemma eller i telefonen med alla appar. Jag förstår att så många vill fotografera, det är ju så kul. Men det många inte tänker på är att se till att bevara och lagra bilderna. Har du dem bara på datorn eller i telefonen är bilderna väldigt utsatta. Datorn eller telefonen kan ju bli stulen eller krascha, då finns ju inte bilderna längre. Man ska tänka på att skriva ut sina bilder, på så sätt kan de bevaras för eftervärlden, säger Kerstin.
Efter den digitala revolutionens intåg har den ena fotostudion efter den andra fått stänga. Nu för tiden väljer allt fler att ta sina egna bilder eller så vänder man sig till vänner eller bekanta som är fotoentusiaster när bröllopet eller barnen ska förevigas. Men Kerstin höjer ett varningens finger.
- Det finns många duktiga fotografer där ute. Men det finns också de som inte vet vad varken bländare eller slutartid är. Bara för att man har en fin kamera betyder inte det att man kan fotografera. Att anlita en fotograf för kanske sitt viktigaste ögonblick i livet som det bara finns en chans att lyckas med förtjänar och kräver någon som vet vad den gör, säger Kerstin.
Kerstin brinner fortfarande för sitt jobb trots att hon varit i branschen i mer än 40 år. Det är ett krävande jobb där man hela tiden måste vara kreativ och ge av sig själv.
- Jag skulle inte kunna tänka mej något annat yrke, det är klart att det kan vara jobbigt ibland, men alla möten med glada och positiva människor väger över med råge.
Hotet från den nya tekniken lägger inte Kerstin någon vikt vid.
- Konkurens har det alltid funnits, men är man duktig så överlever man alltid. Bilder och minnen kommer människor alltid vilja ha. Vad är det man säger, tiden går, bilden består.