–
Precis som att vi människor behöver mat behöver växter näring. Det är bakgrunden till experimenten på Kemins dag i år, ett år som av FN har utsetts till Internationella året för växthälsa.
Det där känner klass 5 på Skolstaskolan mycket väl till tack vare sina kunskaper i kemi. Sara Granholm undervisar klassen i NO och det här läsåret ägnas åt kemi.
Först är det Julias tur att visa sitt experiment, hur man gör fejksnö med innanmätet från en blöja och vatten. Varje elev får välja ett eget experiment och visa det för resten av klassen.
Sedan är det dags för ett av två experiment genom Kemins dags försorg. Eleverna ska göra piprensarträd med frostiga kristaller med hjälp av en blandning av kväveföreningen urea, polyvinylalkohol, diskmedel och vatten.
En viss uppståndelse uppstår när barnen får veta att urea är ett ämne som finns i kiss. Men Sara lugnar dem med att det inte är någons kiss, utan syntetiskt framställd urea efter en metod som kemisten Friedrich Wöhler utvecklade 1828.
Experimentet genomförs framgångsrikt i grupper.
Klassen har kemi det här läsåret. De har pratat mycket om periodiska systemet, atomer, molekyler och sådant. Sara tycker definitivt inte att det är för tidigt med kemi i femman.
– Barnen älskar experiment. Att var och en i klassen har fått visa upp sina egna experiment har varit jättekul och lärorikt. Kemi brukar verkligen vara ett populärt ämnesområde, säger hon.
Kemins dag ordnas årligen av bland andra IKEM (innovations- och kemiindustrierna i Sverige).