Katten Hjalmar från Hofors hittades i Enköping

Tack vare Hitta Katten i Enköping kunde katten Hjalmar komma hem till familjen igen efter att han hittats sju mil hemifrån.

Katten Hjalmar från Hofors var försvunnen i sju veckor men återfanns av Hitta Katten i Enköping. Celias och Mulle är jätteglada över att deras älskade katt är hemma igen.

Katten Hjalmar från Hofors var försvunnen i sju veckor men återfanns av Hitta Katten i Enköping. Celias och Mulle är jätteglada över att deras älskade katt är hemma igen.

Foto: privat

Enköping2022-10-12 06:00

För sju veckor sedan försvann fyraåriga katten Hjalmar från sin familj i Hofors. 

Hela familjen, mamma Junia, pappa Pontus och barnen Celias och Mulle letade och letade och grannarna hjälpte till. Men ingen Hjalmar kunde hittas.

– Alla var väldigt fästa vid Hjalmar, han är en så speciell katt, följer med och lämnar barnen vid skolan och går med oss i skogen när vi plockar svamp, berättar matte Junia Arnblom för EP.

undefined
Hjalmar är en mycket social herre som älskar sin familj, han följer barnen till skolan och på utflykten i skogen. Tack vara att han var chippmärkt och registrerad kunde han återförenas med sin familj efter den ofrivilliga färden sju mil bort.

Men i helgen fick hon ett telefonsamtal när hela familjen satt i bilen. Det var Katthemmet Hitta katten i Enköping som ringde och berättade att Hjalmar fanns hos dem.

– Jag skrek - är det sant, lever han! Och de andra skrek - I Enköping! Det är ju 13 mil bort, helt wow! säger Junia.

Hjalmar hade matfriat hos några familjer i Tärnsjö, sju mil från sitt hem, och de hade kontaktat Djurskyddsföreningen Hitta Katten i Enköping då de trodde katten var en dräktig hona som behövde omhändertas.

– Han var chipmärkt och när vi kontrollerade chippet så var han registrerad och vi fick fram både namn och adress på katten, berättar Maria Dahl som arbetar på Hitta Katten.

Matte Junia tror att Hjalmar smet in i en husvagn som familjen sålde till personer i Tärnsjö norr om Heby och då fick en ofrivillig resa från Gästrikland till Uppland.

– Han har aldrig varit borta mer än en dag tidigare och han är väldigt fäst vid barnen. Vi trodde att en räv tagit honom eller att han kanske blivit påkörd, säger Junia.

I måndags kunde Hjalmar hämtas i Enköping och hemma i Hofors väntade den äldre kattkompisen Lilla Katten på sin vän.

– De är oskiljaktiga och Lilla Katten har varit väldigt orolig, ylat och jamat och deppat. När Hjalmar kom hem blev hon lugn direkt, säger Junia.

Tack vare att Hjalmar var chipmärkt och att märkningen fanns registrerad kunde hans familj spåras.

– Det förenklade arbetet väldigt och det gick fort att hitta ägaren. Det är vanligt att katter är chippade men inte registrerade, det gör det mycket svårare att hitta ägaren, säger Maria Dahl.

För Junia är det självklart att chippa och registrera katterna.

– Det är en skyldighet om man har sin katt utomhus. Det är jätteenkelt att registrera dem, det är en liten avgift som det absolut är värt, säger Junia.

Från januari 2023 är det lag på att katter ska vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Märkning av katt kan göras hos veterinär eller hos en id-märkare med godkänd utbildning.

Karta: Tärnsjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!