”Katastrof om verksamheten måste stänga”

Myndigheternas skärpta restriktioner kan bli ett hot mot ridskolehästarnas hälsa.

”Ridsporten går bra att anpassa till corona och vi märker att de privata ridlektionerna ökat. Vi i personalen skulle inte klara av att motionera alla hästarna själva”, säger Elsa Karlsson, stallpersonal, och Sara Lood, ridinstruktör vid Enköpings ridklubb.

”Ridsporten går bra att anpassa till corona och vi märker att de privata ridlektionerna ökat. Vi i personalen skulle inte klara av att motionera alla hästarna själva”, säger Elsa Karlsson, stallpersonal, och Sara Lood, ridinstruktör vid Enköpings ridklubb.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2020-12-31 06:00

Nu vädjar Svenska Ridsportförbundet till landets kommuner att ta hänsyn till ridskolorna i besluten om nedstängning av kommunala verksamheter.

I en skrivelse uppmanar förbundet kommunerna att uppmärksamma ridskolornas ansvar för hästarnas hälsa som finns enligt djurskyddslagen. Att stänga ned verksamheterna helt skulle få allvarliga konsekvenser för hästarna som kräver regelbunden motion.

undefined
”Att vi kan hålla igång grundverksamheten känns jättebra men all icke nödvändig verksamhet har stängts ned” säger Gunilla Byström, ridskolechef vid Enköpings ridklubb.

I Åkerby driver Enköpings ridklubb en av de större ridskoleanläggningarna i landet och här finns närmare 40 ridskolehästar som går i lektionsarbete omkring tre timmar per dag.

– De tränas och arbetar i rörelse. De skulle må väldigt dåligt om de plötsligt slutade tränas. De vet alla som tränar - slutar man plötsligt faller kroppen i hop, säger Gunilla Byström ridskolechef vid Enköpings ridklubb.

Konsekvenserna kan bli att hästarnas fodersmältning påverkas och de kan exempelvis får kolik vilket kan vara en livshotande åkomma.

– Hästarna går ute i hage också men det är inte samma sak som arbete under rörelse, säger Gunilla Byström.

Trots att mycket av kommunens idrottsaktiviteter ställts in på grund av corona har lektionsverksamheten vid ridskolan fortgått.

– Vi förstår att det är jätteviktigt att vi alla hjälps åt i kampen mot viruset och vi följer noga myndigheternas restriktioner. Nu försöker vi hitta en väg där vi kan hålla igång hästarna och hoppas det kan fortgå med strikta restriktioner, säger Gunilla Byström.

undefined
En ponny som är van att gå lektion tre timmar om dagen måste motioneras regelbundet och ridskoleverksamheten kan inte stängas ned helt av djurskyddsskäl anser Svenska Ridsportförbundet. Elsa Karlsson pysslar om tolvåriga ponnyn Beauty.

All icke nödvändig verksamhet har ställts in och rideleverna vistas bara på ridskolan i samband med ridlektionerna.

– Sen är vi lyckligt lottade att ha stora ytor och kan även ha uteverksamhet, säger Gunilla Byström.

Utöver djurskyddsaspekten är det även en ekonomisk fråga för ridklubben.

– Att stänga verksamheten skulle innebära en katastrof, vi har tolv anställda vid klubben. Sen kan man inte bara börja rida en häst som stått länge, har den varit avställd i två månader tar det två månader att få upp den i kondition igen, säger Gunilla Byström.

Jonas Nyström, chef vid upplevelseförvaltningen vid Enköpings kommun, har en dialog med ridskolan. Några planer på att stänga ned verksamheten har man inte idag.

– Vi förstår ridsportförbundets skrivelse och verksamhetens förutsättningar. Vi upplever att ridklubben har bra och kloka åtgärder för att verksamheten ska kunna bedrivas säkert och de har en utomhusliknande verksamhet som är ok enligt myndigheternas krav, säger Jonas Nyström.

Karta: Enköpings Ridklubb Åkerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!