Hunden Bobbo är stor, glad och snäll. Hemma i trädgården utanför Örsundsbro rullar han gärna runt i den snö som finns kvar på marken eller ligger på trappen och spanar.
Men kring årsskiftet var det betydligt eländigare. Bobbo fick en knöl på halsen som växte och matte Karin hamnade i en omöjlig situation när hon sökte hjälp. Det slutade med att Bobbo blev anmäld som ett djurskyddsärende hos länsstyrelsen.
När knölen upptäcktes togs prover vid en klinik i Enköping. De misstänkte spottkörtelcysta men kunde inte utföra det ingrepp som krävdes och Karin kontaktade en klinik i Västerås. De kunde inte heller göra ingreppet men skulle skriva en remiss till en större klinik om Karin letade upp en lämplig.
– Men de kunde inte säga säkert vilket fel det var på Bobbo, och jag visste inte vilken typ av operation som behövdes. Vi ringde säkert tio olika kliniker men antingen kunde de inte göra operationen eller så var det flera månaders väntetid. Då var knölen stor som en liten handboll, berättar Karin.
Bobbo gick på smärtstillande men kliniken i Västerås vägrade förlänga receptet om inte en operationstid fanns bokad.
– Han hade ont men jag fick inget mer smärtstillande. Vad skulle jag göra, jag kan inte ha en hund som går runt och har ont och jag blev arg på kliniken, säger Karin.
Kliniken gjorde då en djurskyddsanmälan till länsstyrelsen.
– Vi har inte fått veta varför vi blev anmälda. Men jag vill veta vad jag gjort för fel, jag har verkligen försökt, säger Karin.
Att hon ifrågasatte klinikens agerande tror hon kan vara en orsak till anmälan.
– Vi har gått till flera veterinärer både i Enköping och Västerås, ändå blir vi anmälda!
Till slut fick de tid på en klinik i Stockholm som kunde operera Bobbo vilket skulle kosta drygt 50 000 kronor.
– Men de hade inte koll på vad det var för fel, i Västerås tittade de bara på proverna från Enköping och gjorde ingen större undersökning. Det känns som de bara utnyttjar mina och försäkringsbolagens pengar, säger Karin.
En granne tipsade om en lokal veterinär som gjorde ultraljud på bölden och konstaterade att den bara innehöll vätska. Bölden tömdes och några veckor senare mår Bobbo fortfarande bra, för en kostnad på omkring 1 000 kronor.
– Folk måste verkligen vara uppmärksamma, alla kliniker vet inte vad de gör men det är jättesvårt att veta när man själv inte har kunskaperna, konstaterar Karin.