Senast EP skrev om Crush covids veckorapport (för en vecka sedan) hade smittspridningen (incidensen) i Enköping minskat från 973 till 673.
Den här veckans rapport, som gäller veckorna 2 och 3, visar på fortsatt minskad smittspridning. Nu är incidensen nere på 349, det vill säga 349 nya covidfall per 100 000 invånare under två veckor. För hela Uppsala län ligger incidensen på 377.
– Det är en väldigt stor minskning i Enköping, men man ska komma ihåg att det fortfarande är väldigt hög smittspridning, säger Mats Martinell, som arbetar med forskningsprojektet Crush covid och är medicinskt ansvarig läkare på Region Uppsalas provtagningsenhet.
Mats Martinell ser utvecklingen under de närmaste veckorna som en mycket avgörande fas under pandemin.
Intervjuerna som smittspårarna har gjort visar att mönstret från före julledigheten är tillbaka, det vill säga att det återigen är en stor andel som tror sig ha blivit smittade på sina arbetsplatser. Familj/partner/sambo är dock den största troliga smittkällan, enligt smittspårningen.
– Det står och väger nu. Om man tittar på många andra vinterinfektioner, som influensa, så brukar de ta fart tre-fyra veckor efter jullovet. Vi får väl se om det här följer samma mönster. Man kan alltid hoppas att det inte gör det, säger han.
– Nu är det verkligen en kapplöpning mellan att förhindra en tredje våg och att få ut vaccinet i tid. Vi kan förhindra en tredje våg med vaccinering och att vi håller oss till rekommendationerna, men det kan lika gärna gå åt andra hållet.
Mats Martinell betonar vikten av att man går och testar sig om man har symtom, för att hjälpa till i jakten på mutationer.
– Om det kommer en ny virusvariant som är mer smittsam ger det viruset en fördel i tid i den här kapplöpningen. Då hinner vi inte att få ut vaccinet i tid och kommer att få en tredje våg.
– Vi har verkligen fått ställa om till att bli virusjägare. Vi jagar mutationer för att bryta smittkedjorna, men där är vi chanslösa om folk inte går och testar sig när de har symtom.
Mats Martinell tror att julledigheten kan vara den främsta orsaken till minskningen av smittspridningen.
– Men det kan hända att pandemilagen som kom den 10 januari har förlängt effekten av julledigheten, att pandemilagen blev som en boost och att vi därför nu har haft en fortsatt nedgång, säger Mats Martinell.