I arbetet med ”den säkra skolvägen” fokuserar kommunen nu på tre skolor, Munksundet, Korsängen och Romberga.
– Framför allt är det vid Munksundsskolan och Korsängsskolan som vi upplever större problem, säger Jan Widén, gatuingenjör vid Enköpings kommun.
Kommunen har jobbat med säkra skolvägar i många år men då andra arbeten, som rondellbyggen, har tagit stora resurser har arbetet med skolvägarna fått stå tillbaka.
– Nu har vi sagt att vi ska komma igång igen med det arbetet och få till åtgärder inom en treårsperiod, säger Jan Widén.
Allt fler föräldrar hämtar och lämnar barnen med bil vid skolan och alla respekterar inte trafikreglerna.
– Det går för fort, man står överallt med bilarna och kör upp på cykelbanorna. Det blir en dålig trafikmiljö för barnen, säger Jan Widén.
Munksundsskolan är en bilfri skola men där upplever man ändå stora problem. Föräldrarna stannar inte där de ska, de använder inte den avlämningsparkering som finns vid Enavallens entrè och många ställer sig bland villorna på Löparegatan.
– Det är för mycket trafik i det området och så ska det inte vara. Vi kommer att ta in en konsultfirma som tittar på det, säger Jan Widén.
Vid Korsängsskolan planerar man åtgärder både längs Korsängsgatan och Stockholmsvägen med sänkta hastigheter, nyp och farthinder.
– Där införde vi bland annat p-förbud förra året. Vi ser över hela miljön, även vid nya förskolan.
Vid Rombergaskolan är det trångt med både bilar och bussar. Där tittar man på olika lösningar för en bättre trafiksituation men det är oklart när åtgärder kan ske.
– Man kan låta barnen gå 200 meter, det mår de inte illa av. Målet är att fler, både barn och lärare, ska ta bussen, säger Jan Widén.
Att bygga bort trafikproblemen kring skolorna är svårt.
– Så länge föräldrarna struntar i lagar och trafikregler fungerar det inte. Vid trafikmätningar har vi mätt upp hastigheter på 120 kilometer på Ågatan, då är det svårt att få en trafiksäker situation, säger Jan Widén.
Till hösten hoppas man att kunna använda en ny programvara där barnen kan filma sin skolväg med mobilen och registrera platser där de upplever problem, som otrygga korsningar eller dålig belysning.
– En väg som känns trygg för oss vuxna är kanske inte det för barnen. Att få in deras synpunkter är viktigt och en del i att följa barnkonventionen, säger Maurizio Freddo, trafikplanerare vid kommunen.