Kaffetörst och odlarglädje i coronas spår

Det är inte bara nattsvarta siffror för handel och restaurangnäringen på grund av corona.

”Det är många Örsundsbrobor som vill stötta oss och kommer hit, det är vi väldigt tacksamma för” säger Jessica Hoffman och Jörgen Levenhagen vid Salnecke slottscafé.

”Det är många Örsundsbrobor som vill stötta oss och kommer hit, det är vi väldigt tacksamma för” säger Jessica Hoffman och Jörgen Levenhagen vid Salnecke slottscafé.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2020-05-22 20:00

Inom föreningen Fjärdhundraland, som arbetar med att utveckla besöksnäring och skapa nya samarbeten mellan lokala företag, ser man positiva effekter för många av medlemmarna.

– Vi ser en tydlig ökning av besöken de senaste två månaderna jämfört med samma tid förra året, säger Mats Thorburn, ordförande i föreningen.

Framför allt är det kaféer och gårdsbutiker som går bra.

– Intresset för småskaligt producerad mat har ökat generellt de senaste åren. Men på grund av corona har vår verksamhet blivit ännu mer intressant. Många i storstäderna har det jobbigt, instängda i stan. De vill ut och då känns det tryggare att besöka ett kafé på landet, säger Mats Thorburn.

Den enkätundersökning som föreningen gjort bland medlemmarna visar att drygt 50 procent har en lika stor, eller bättre omsättning än förra året.

– Det handlar även om hållbarhet. Många av våra företag har byggts upp långsamt med egna resurser. De har lättare att klara sig vid en kris och de är inriktade på enskilda konsumenter vilket passar bra nu, säger Mats Thorburn.

Allt är dock inte rosenrött. Flera företag har fått en minskad omsättning. Främst gäller det verksamheter med boende och konferensverksamhet. Föreningen jobbar nu med att se över vilka företag som går minus och vad man kan göra för att stötta dem.

– Vi marknadsför oss mot Stockholm och pushar mer för exempelvis cykelpaketen men även Upplandsleden som firar 40 år i år. Vandring och cykel kommer vi se mycket av i sommar, säger Mats Thoburn.

Odling är något som också har ett uppsving och vid plantskolorna har omsättningen ökat.

– Vi har fördubblat omsättningen i vår jämfört med förra året. Folk vill odla ätbara saker, fruktträd, hallon och jordgubbar. Man ser om sitt bo och vill vara självförsörjande, säger Karl-Åke Pettersson vid Härnevi plantskola.

Många kunder är nya och kommer långväga, från Västerås, Uppsala och Stockholm. Att det dessutom finns kafé, loppis och höns att mata vid plantskolan gör den till ett attraktivt besöksmål.

Vid Salnecke slottscafé har Jörgen Levenhagen och Jessica Hoffman tappat de stora sällskapen med bussar, men de övriga besöken går bra och nu satsar man även på kvällsöppet i kaféet.

– Våra kunder är lite äldre och jag tror att de känner sig tryggare här på landet, säger Jörgen som även lyfter fram föreningen Fjärdhundralands insatser för medlemmarna.

– Det är inte för inte som Fjärdhundraland fick stora turismpriset, konstaterar han.

Karta: Härnevi Plantskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!