– Vi vet att fler skulle behöva kontakta Brottsofferjouren, säger Torbjörn Andersson som är ordförande för Brottsofferjouren i Enköping.
Han är övertygad om att betydligt fler skulle behöva det samtalsstöd och rådgivning om den rättsliga processen, skadeståndsfrågor, med mera, som jouren kan erbjuda.
Anhöriga till brottsoffer kan också vända sig till Brottsofferjouren.
– Utsatthet påverkar oftast hela familjen, säger Torbjörn Andersson.
Merparten av ärendena kommer via polisen. I samband med förhör ska polisen fråga om man vill ha stöd av Brottsofferjouren. Om så är fallet kan jouren kontakta brottsoffret. Jouren har två stödjare (volontärer) och en deltidsanställd.
Varje år brukar Brottsofferjouren i Enköping ha mellan 100 och 130 fall. I en del fall ger jouren råd till brottsutsatta kvinnor att kontakta Kvinnojouren, som kan ordna skyddat boende.
– En trend är att brottsligheten går ner i åldrarna, säger Torbjörn Andersson.
En arbetsgrupp från jouren ska ut till grundskolorna i Enköping och informera efter årsskiftet.
Men det är en mångfärgad palett av brott som brottsofferjouren är med och stöttar offren för. Under året har jouren bland annat även hjälpt till vid identitetsstöld, inbrott, mordförsök, rån, skadegörelse, våldtäkt och stölder.
Ser ni att något brott ökar?
– Ja, det är bedrägerier, ofta bland äldre. Bedrägerierna blir mer och mer sofistikerade.
– Där ser jag att jag har en mission som aktiv inom PRO också, om att komma ut och informera.
Brottsofferjouren har informationsmaterial på 30 olika språk. Den som behöver stöd av jouren, men som inte kan svenska, kan få tolkstöd.
I ryggen har jouren Brottsofferjourernas riksförbund, med ett telefonnummer till vilket man kan ringa även när man behöver Brottsofferjourens hjälp och befinner sig utomlands.
Man kan alltid vara anonym i kontakt med Brottsofferjouren, som har tystnadslöfte. Ingen polisanmälan krävs heller.