Joar Blå kan få skydd

En ansökan som lämnats in om byggnadsminnesförklaring av Joar Blå kan innebära restriktioner för hela fastigheten.

Byggnadsminne. En ansökan om byggnadsminnesförklaring av Joar Blå har lämnats in till länsstyrelsen.

Byggnadsminne. En ansökan om byggnadsminnesförklaring av Joar Blå har lämnats in till länsstyrelsen.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2017-06-22 14:10

Joar Blå-fastigheten, Drömparken och omgivande Strömparterren har en viktig historisk bakgrund för Enköping och bör därför kulturminnesförklaras. Det anser föreningen Enköpings Kommuns Konstgille som nu ansökt om en byggnadsminnesförklaring av hela det nämnda området.

– Om vi kommer fram till att fastigheten ska byggnadsminnesförklaras måste vi diskutera vilka restriktioner som ska läggas på den, säger Elisabeth Backman Brommé, 1:e antikvarie vid länsstyrelsens samhällsutvecklingsenhet.

I ansökan framhålls byggnadens modernistiska stil som ger starka associationer till ett medeltida formspråk med strama former och små fönstergluggar. Här lyfts även omgivningen fram med Strömparterren från 1800-talet och den modernare Drömparken ritad av den internationellt kände trädgårdsarkitekten Piet Oudolf.

Ansökan, som kom in till länsstyrelsen i förra veckan, ska nu anmälas till inskrivningsmyndigheten så det framgår att en eventuell utredning kring fastigheten är på gång, om fastigheten exempelvis ska säljas.

Om ansökan inte bedöms som helt ogrundad kommer länsstyrelsen att göra en utredning.

– Generellt sett är de byggnadsminnen vi har i länet äldre. Det är få byggnader från 1900-talet och vi ser gärna fler modernare representanter. Joarfastigheten är inte ointressant, snarare tvärtom, säger Elisabeth Backman Brommé.

Även om man beslutar att göra en utredning kommer ärendet att ta tid. Frågor gällande byggnadsminnen är inte något som prioriteras i länsstyrelsens arbete.

– Vi har många väldigt gamla ärenden gällande byggnadsminnen, konstaterar Elisabeth Backman Brommé.

Om exploateringstrycket är hårt på den aktuella fastigheten försöker man dock att hantera ärendet snabbare.

– Vi gör inte en byggnadsminnesförklaring utan fastighetsägarens vilja. Det är viktigt att ha den med sig när det gäller att vårda och ta hand om fastigheten, säger Elisabeth Backman Brommé.

Fördelen för fastighetsägaren är att det finns goda möjligheter till statliga bidrag för bevarande.

Vid beslut om en eventuell rivning av fastigheten måste länsstyrelsen höras om frågan om byggnadsminnesförklaring är väckt.

Byggnadsminne

En byggnadsminnesförklaring är det starkaste lagskydd en kulturhistoriskt värdefull byggnad, park, trädgård eller anläggning kan få.

Syftet med byggnadsminnen är att bevara spår av historien för vår förståelse av gårdagens, dagens och morgondagens samhälle och samtidigt trygga människors rätt till en viktig del av kulturarvet.

Det finns drygt 2000 byggnadsminnen som är skyddade enligt kulturminneslagen (KML) i Sverige i dag. Många av dessa är hela bebyggelsemiljöer och antalet skyddade byggnader är därför flera hundra.

I Uppsala län finns 69 stycken, nio av dem i Enköpings kommun. Det är: Ekolsunds slott, Ekolsunds värdshus, Gryta majorsboställe, Grönsöö slott, Härnevi kvarn, Kvekgården, Salnecke slott, Utö hus och Veckholms gamla prästgård.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om