Från plats 61 i fjol, till plats 204. Enköpings ras bland de 290 kommunerna är rejält på Hemtjänstindex. På initiativ från SPF Seniorerna, vägs olika parametrar in för att få fram ett index. Däribland Socialstyrelsens nationella brukarundersökning och kommunernas egna undersökningar av personalkontinuitet.
– För mig var det ganska väntat. Vi har ju gjort ganska svåra grejer under året, men det var nödvändigt att göra, säger Mikael Gustavsson Roxell.
Han hänvisar bland annat till att kommunen i maj sa upp avtalen med de privata aktörerna AVO och Continuum och flyttade över kunderna till kommunal hemtjänst.
– Det skapar såklart en oro i sig att göra en sån process. Vi har ju gjort oss en egen bild av vad vi har att jobba med. Sen kan man ju titta på de här områdena de tittar på och mäter, som information. Vi vet att vi är ganska dåliga på det, vart man ska ringa och så. Det ligger gamla telefonnummer och hemsidan kunde vara bättre. Så där finns ett jobb att göra.
Samtidigt menar han att det till exempel fallit väl ut när de privata aktörernas verksamheter togs över av kommunen, men att det skapat oro både för anhöriga, kunder och personal.
Lena Jensen är ordförande för SPF Seniorerna Enabygden och kommenterar Hemtjänstindex i ett pressmeddelande.
– Hemtjänst kan vara livsavgörande och måste hålla hög kvalitet i hela landet. Snart får vi en ny socialtjänstlag som kräver att hemtjänsten ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, då är Hemtjänstindex ett bra verktyg. Vi ser fram emot en fortsatt god dialog med kommunen för att utveckla hemtjänsten på bästa möjliga sätt.
Mikael Gustavsson Roxell tror att arbetet som pågår kommer göra att indexet ser bättre ut nästa år.
– Samtidigt ser jag att det förändringsarbetet vi har att göra så har vi nog det mest framför oss. Då handlar det framför allt om att vi måste jobba med vår fantastiska personal på ett annat sätt. Vi behöver ställa om, jobba mer tillsammans med bättre arbetsvillkor för våra medarbetare.