Tanken på en islandshästinriktning har funnits hos skolans rektor Elin Dahm sedan 2012, men inte kunnat verkställas förrän nu. Hon menar att det finns en stor efterfrågan på en utbildning med denna inriktning, särskilt i Mälardalen.
– Det finns många islandshästryttare i norra Stockholm och ett stort intresse för islandshästsporten. Med den här utbildningen fyller vi den lucka som funnits, säger hon med syftning på att ingen liknande utbildning finns i den här delen av landet.
För att kunna genomföra det hela kommer Jälla att samarbeta med islandshästverksamheten på Bärby gård som drivs av Jenny Mandal. Verksamheten har funnits i 30 år, så det finns en gedigen erfarenhet i bagaget.
– Att skicka ut elever på praktik är alltid riskfyllt, men det känns bra att skicka dem hit. Det är ett tryggt ställe med kunnig personal, säger Elin Dahm.
Vad lär man sig då på den här utbildningen som man inte lär sig på andra hästutbildningar?
– Det som skiljer sig åt är ju framför allt ridningen. Så det är gångartslära, både praktiskt och teoretiskt. Vi kommer också att undervisa om tävlingsformer, avel och isländsk hästkultur, säger Jenny Mandal.
– På Island frågar man till exempel aldrig hur många hästar någon har. Det är som att fråga en same hur många renar han har, säger Jenny Mandal.
Jällas hästelever kommer dock ha många gemensamma kurser, exempelvis i foderlära och anatomi.
– Det är ju inte så att halvblod och islandshästar är helt olika varelser, säger Elin Dahm.
Samarbetet kommer också att innebära att skolans elever får lära sig om avelsverksamhet; ett moment som inte längre finns på Jälla.
Hur ser då utsikterna till jobb ut efter utbildningen?
– Vi vill att våra elever ska vara anställningsbara när de går ut gymnasiet, säger Elin Dahm.
– Ja, att jobba med hästar handlar om så mycket mer än ridning; du måste kunna köra traktor, harva en ridbana och köra ut foder i hagen, säger Jenny Mandal.
Elin Dahm säger att arbetsutsikterna är goda, men att många jobbar med hästar några år för att sedan vidareutbilda sig. Inför höstens val har hon därför en politisk uppmaning:
– Många av våra hästelever efterfrågar högskolebehörighet. Man kan få det på alla yrkesprogram, men man måste välja det aktivt. Det vore bra om alla yrkesutbildningar per automatik gav högskolebehörighet, säger Elin Dahm.