I slutet av april genomförde Svenska Jägareförbundet sin spillningsinventering av älg och rådjur i tre älgförvaltningsområden (ÄFO) kring Enköping, Fjärdhundra, Trög och Åsunda.
Inventeringen visar att älgstammen i Fjärdhundratrakten fortsätter att minska och ligger på 3,5 älgar per 1000 hektar. Vid inventeringen 2012 fanns elva älgar på samma yta.
– Stammen har minskat under rätt många år i Fjärdhundratrakten, framför allt genom avskjutningen. Markägarna har tyckt att det varit för stora skogsskador på grund av älg och därför har stammen hållits nere. Men nu pratas det om på flera håll att man vill släppa upp stammen igen, sambandet mellan skogsskador och älg är inte så stort som man trott enligt en rapport från Naturvårdsverket, säger Lars Björk, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Uppsala län.
I Trögd ÄFO har älgstammen ökat lite och ligger på 2,9 älgar per 1000 hektar.
– Där tog jaktlagen ett gemensamt beslut att inte jaga älg förra året och det har gjort att stammen ökat något, säger Lars Björk.
Även Åsunda har en liten älgstam, den ligger på 2,1 älgar per 1000 hektar, en minskning det senaste året.
För rådjurens del är läget betydligt muntrare. I Trögd ÄFO visar resultatet från inventeringen på 65,3 rådjur per 1000 hektar och i Fjärdhundra ÄFO 60,8 rådjur per 1000 hektar.
– För tio år sedan låg rådjuren i Fjärdhundra på omkring 40 djur eller mindre per 1000 hektar, säger Lars Björk.
Även rådjuren orsakar skador på skog, framför allt på skogsplantor, och de är ofta inblandade i trafikolyckor.
Att rådjursstammen ökat så kraftigt beror bland annat på att jakten minskat.
– Idag har man inte hundar som passar för rådjursjakt, jakten fokuseras mer mot älg, hjort och vildsvin där trycket är hårt på markägarna. Det är jakthundar som inte passar för rådjursjakt, säger Lars Björk.
Jakttiden på rådjur är dock lång och man ser gärna att man inom älgskötselområdena uppmuntrar medlemmarna att jaga mer rådjur.
Spillningsinventeringen sköts till största delen av jägarna själva. Mätningen sker på provytor där antalet spillningshögar räknas. På Trögden räknades exempelvis 542 spillningshögar av rådjur och 228 från älg, i Fjärdhundra 733 av rådjur och 521 från älg.
– Vi är väldigt nöjda med inventeringsresultatet och ger en stor eloge till jägarna som gjort jobbet, säger Lars Björk.
Nästa spillningsinventering kommer att göras om två år.