Av de 13 nya förskolorna är fem påbörjade eller beslutade. Det gäller förskolan i Örsundsbro (inflyttning i höst), Korsängen, Grillby, Hummelsta och Skolsta.
Men sedan finns ytterligare åtta förskolor i utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens investeringsplan. Egentligen är det nio, med förskolan i Bahcostaden inräknad, som EHB håller på och bygger.
Varje förskola beräknas kosta ungefär 70 miljoner kronor att bygga. Det blir 910 miljoner kronor totalt enbart på nya förskolor, det vill säga om alla dessa förskolor byggs.
Nämndernas investeringsplaner är nämligen en blandning av såväl påbörjade som långt ifrån beslutade projekt. Belopp är till stor del markeringsbelopp.
Till exempel är det nya badhuset ett långt gånget bygge som ska stå klart till årsskiftet. Samtidigt finns den betydligt ovissare investeringen i form av en multihall (en ombyggnad av nuvarande simhall för 170 miljoner kronor) med i upplevelsenämndens investeringsplan.
När det gäller förskolor byggs den i Örsundsbro som en konceptförskola, som står modell för framtida förskolebyggen. Den beräknas bli dyrare än budgeterat, 76 miljoner i stället för 69 miljoner. Men enligt fastighetschef Katarina Härner blir inte kommande förskolebyggen lika fördyrade, utan ska gå på cirka 70 miljoner kronor styck.
Förskolor har förhållandevis hög prioritet bland investeringarna. I noteringarna från kommunens lokalstyrgruppsmöte står det att nybyggnation behöver ticka på eftersom det idag finns små enheter som är dyra i drift och äldre byggnader i mindre gott skick.
Summan av alla projekt i investeringsplanerna är 9,6 miljarder kronor. Blir alla byggda/utförda hamnar den årliga kostnadsökningen på 483 miljoner kronor.
Som exempel: enbart badhuset medför 25 miljoner om året i ökade driftskostnader. Motsvarande kostnadsökning (25 miljoner) innebär bygget av nya gymnasiet.
De största övriga hittills inte nämnda investeringarna som finns med i investeringsplanerna:
Nytt kommunhus (275 miljoner). Där är inte sista ordet sagt. Kommunen är idag utspridd i flera byggnader sedan gamla kommunhuset (tidigare Nämndhuset) evakuerades.
Ny brandstation i Enköping (140 miljoner).
Kulturhus inklusive bibliotek (200 miljoner).
Sporthall västra Enköping (55 miljoner).
Sporthall, ytterligare en som preliminärt planeras tas i bruk 2027 (55 miljoner).
Grundskola västra Enköping (360 miljoner).
Örsundsbroskolan, ny- och ombyggnad (200 eller 225 miljoner).
Ny grundskola i Husberg (200 miljoner).
Även inom tekniska nämndens områden finns stora investeringar på listan. Underhåll och investeringar uppgår till 1,2 miljarder kronor.
Dessutom ska kommunen bygga ett nytt reningsverk vid Vappa. Detaljplanen för anläggningen är på väg genom den kommunala beslutsprocessen. Reningsverket beräknas kosta 552 miljoner kronor, men det ska finansieras med VA-taxan och inte med skattepengar.
Ytterligare en framtida investering gäller dricksvattnet. Enköpings kommun och Mälarenergi har undertecknat en avsiktsförklaring om att utreda en vattenledning mellan Västerås och Enköping.
Tanken är att Enköpings långsiktiga vattenförsörjning ska kunna säkras genom att ta vattnet från Mälaren, via vattenverket i Hässlö, till Enköping. Ett nytt vattenverk för mottagning behöver i varje fall byggas. Samarbetsprojektet skulle enligt en tidigare utredning kosta 565 miljoner kronor. Även det ska finansieras med VA-taxan, inte skattepengar.