Vattenpest, vandringsmussla, svartmunnad smörbult och sjögull. Alla är vattenlevande arter som finns i vårt närområde men som inte bör finnas där. De skadar ekosystemet och hotar den biologiska mångfalden.
– Spridningen av invasiva arter växer när vi reser mer och den globala handeln ökar. Mildare klimat gör att fler nya arter kan klara sig i svenska vatten, säger Mattias Renström, handläggare vid länsstyrelsen i Uppsala.
I år har kommunerna möjlighet att söka bidrag för projekt inriktade mot vattenlevande invasiva arter, sedan tidigare finns bidrag riktade mot arter på land.
I Uppsala län är bland annat signalkräftan, vattenpest, vandramusslan och svartmunnad smörbult invasiva arter. Smörbulten jobbade länsstyrelsen mot i ett projekt längs kusten förra året.
– Det är en bekymmersam art. Den klarar både bräckt och sött vatten och äter det mesta. Det är en tidsfråga innan den finns i Mälaren. Går den upp i vattendrag skulle den kunna äta rom från lax och öring, säger Mattias Renström.
Vandrarmusslan förökar sig snabbt, bildar täta kolonier och slår ut andra arter. Den finns bland annat i Alstasjön och Ekoln mellan Örsundsbro och Uppsala.
– Samtidigt renar musslan vattnet effektivt och har en positiv effekt på vattenkvalitén, säger Mattias Renström.
Vatten är en svår miljö att bekämpa invasiva arter i. De finns i stora områden i vattensystemet och exempelvis larver som lever fritt i vatten är svåra att komma åt.
Vattenpest och vandrarmusslan är arter som finns kring Enköping men som i princip är omöjliga att bekämpa.
– Det är svårt att se vad vi kan göra, de finns i så stor omfattning. Vandrarmusslan sitter på varenda sten, överallt. Att bekämpa dem fysiskt är väldigt arbets- och kostnadsintensivt, säger Anders Lindholm, kommunekolog i Enköping som i nuläget inte har några planer på att söka de utlysta bidragen.
Det som oroar är flytbladsväxten sjögull som finns i västra delarna av Mälaren.
– Nu är den i höjd med Torshälla. Vi får se i sommar om den flyttat sig närmare oss längs grunda stränder. Får vi in sjögull här är det väsentligt att vi gör något, säger Anders Lindholm.
Handeln med vackra växter för trädgårdar och dammar är en av riskfaktorerna för spridningen av invasiva arter.
– De flesta invasiva arter kommer den vägen, även riskarter av fisk i trädgårdsdammar kan ställa till jättebesvär, säger Anders Lindholm.