Internutredningen klar: Sjuksköterskan är åter i tjänst

Sjuksköterskan som 99-åriga Karin anklagade för ett övergrepp har fått återgå till sin ordinarie tjänst.
"Vården har bedrivits utan anmärkning", konstaterar Enköping kommun efter sin internutredning.

Kommunens utredning visar att det 99-åriga Karin berättat om inte har inträffat. Utredningen baseras dock bara på sjuksköterskans och hemtjänstens uppgifter. Karin säger att hon inte har tillfrågats.

Kommunens utredning visar att det 99-åriga Karin berättat om inte har inträffat. Utredningen baseras dock bara på sjuksköterskans och hemtjänstens uppgifter. Karin säger att hon inte har tillfrågats.

Foto: EP arkiv

Enköping2024-11-05 05:00

Nyheten i korthet

  • En sjuksköterska i Enköpings kommun, anklagad för övergrepp av en 99-årig patient, har återgått till sin ordinarie tjänst efter en internutredning.
  • Utredningen, som utfördes av vård- och omsorgsförvaltningen, fann att "vården har bedrivits utan anmärkning".
  • Patienten, Karin, hävdar att hon inte tillfrågats under utredningen, trots att hon var den som ursprungligen anklagade sjuksköterskan för övergrepp.

För ett par veckor sedan berättade vi om de anklagelser som Karin, 99, riktade mot en manlig sjuksköterska inom Enköpings kommuns hälsa och sjukvårdsorganisation. 

Mannen kom vid två tillfällen till Karins lägenhet för att se över ett sår på hennes skinka. Andra gången, den 11 oktober, var två kvinnor från hemtjänsten på plats i Karins badrum för att hjälpa henne att klä sig när sjuksköterskan dök upp.

Enligt Karin stoppade mannen ner sin hand innanför hennes blöja och vidrörde hennes slida, trots att hon ska ha sagt till att såret satt bakpå rumpan, utanför blöjan. 

– Där har jag inte min skinka, berättade Karin att hon rutit åt mannen.

Efteråt har båda kvinnorna från hemtjänsten intygat för sina chefer att inget otillbörligt hände och att det var de två som öppnade Karins blöja, inte sjuksköterskan. 

När anklagelserna blev kända påbörjades en internutredning på vård- och omsorgsförvaltningen och under tiden den pågått har mannen varit tagen ur aktiv tjänst och endast fått arbeta med administrativa uppgifter.

Verksamhetschefen för Hälsa och sjukvård, Cecilia Nerman-Åström, vill inte prata med EP men svarar skriftligt på mejl att den utredning som gjorts "visar en samstämmig bild från hemtjänstens två medarbetare samt från berörd sjuksköterska att ingen vårdskada har inträffat, att vården har bedrivits utan anmärkning". 

Därför är ärendet avslutat och sjuksköterskan har återgått till ordinarie tjänst.

Cecilia Nerman-Åström skriver att den internutredning som gjorts är en så kallad fördjupad händelseanalys, enligt patientsäkerhetslagen, som beskriver att vårdgivare ska utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada. 

Enligt Socialstyrelsen är syftet med en sådan utredningen att så långt som möjligt klarlägga händelseförloppet och orsakerna till det. Första steget är att bedöma om patienten har drabbats av eller hade kunnat drabbas av lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom.

Cecilia Nerman-Åström har inte svarat på EP:s fråga om Karins version av det inträffade ingått i utredning.

Karin själv säger att hon inte blivit tillfrågad i något utredningssyfte.

– Nej, ingen har frågat mig. Men det hade jag inte förväntat mig heller, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!