Den 8 mars firas internationella kvinnodagen för att uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.
På tisdagskvällen arrangerar Vänsterpartiet i Enköping ett evenemang på Stora torget med tal och musik för att uppmärksamma kampen för kvinnors rättigheter.
Under kvällen talar riksdagsledamot Karin Rågsjö som är sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet och musik framförs av Amelia Königsson och Daniel Svalling.
Den första nationella kvinnodagen firades i USA den 28 februari år 1909 genom en förklaring av socialistpartiet. Sedan 1977 firas kvinnodagen efter rekommendation av FN över hela världen.
EP gick ut på stan och frågade ett antal Enköpingsbor:
Är vi jämlika i Sverige och är det något som behöver ändras ur jämliketsperspektiv?
Liv Olausson, Enköping:
– Nej, lönerna är inte lika. I min generation var det kvinnorna som gjorde det mesta arbetet hemma, det har blivit lite bättre, nu jobbar ju oftast båda i en familj. Lönerna behöver bli bättre för kvinnor, men det kommer att ta sin tid.
Evy Jonsson, Enköping.
– Vi är inte jämlika och kommer nog aldrig att bli det. Kvinnornas arbete värderas inte lika högt, de jobbar ofta med människor och har höga kunskaper, det såg vi nu under pandemin, men männen värderas högre i arbetslivet. Jag har jobbat fackligt men om jag visste vad man ska göra för att få jämlika löner då skulle jag nog bli berömd! De som orkar måste fortsätta kämpa!
Johanna Iharanta, Enköping.
– Jämfört med många andra länder så är vi jämlika men det finns naturligtvis grupper även här som inte är så jämställda. Jämlikhet är mer än bara frågan mellan män och kvinnor. Jag tror skolan måste utbilda mer om vad jämlikhet innebär, så man ser vad som är ojämlikt.
Jacob Rosendahl, Enköping.
– Jag tycker nog vi är jämlika men det beror på hur man jämför, med andra länder exempelvis. Det har blivit mycket bättre representation av båda könen i bolagsordningen och finansvärlden, med fler kvinnor i chefsposition. Det är bra, det behövs en mix och jag tror att utbildning är viktigt för jämlikheten.
Yvonne och Anders Eriksson, Enköping.
– Nja, lönerna är inte jämlika inom exempelvis sjukvården, men ungdomarna idag är mer jämlika än när vi var unga. Men det behövs en förändring när det gäller lönerna, säger Yvonne.
– Kvinnornas löner hänger inte med, männen tar mer plats och armbågar sig fram och det är fler män i företagens styrelser även om det har jämnats ut. Men jag ser att pojkarna hjälper till hemma mycket mer idag än när jag var ung, säger Anders.