Intern dragkamp om förskolas inomhusmiljö

Kommunens miljöavdelning och fastighetsavdelning har tvistat om inomhusmiljön på Åkersbergs förskola. Nu är saken avgjord.

Det behövs inga nya provtagningar på Åkersbergs förskola, enligt fastighetsavdelningen och nu har miljö- och byggnadsnämnden dragit tillbaka sitt krav.

Det behövs inga nya provtagningar på Åkersbergs förskola, enligt fastighetsavdelningen och nu har miljö- och byggnadsnämnden dragit tillbaka sitt krav.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2020-02-28 10:00

För det första bör det påpekas att ingen så vitt vi vet på Åkersbergs förskola har haft några besvär eller symptom av sådana slag som brukar kopplas  till dålig inomhusmiljö.

Det började med att prover togs på förskolan i samband med att det intilliggande omvårdnadsboendet fick stora problem med inomhusmiljön. Äldreboendet fick till och med utrymmas. 

Proverna på förskolan visade bland annat på förekomst av ammoniak och kolväten i golven. Men ingen i personalen har som nämnts signalerat om ohälsa.

Senare, i samband med att miljöavdelningen genomförde tillsynsbesök på Åkersbergs förskola, fick miljöinspektören kännedom om tidigare genomförda provtagning.

Miljöavdelningen konsulterade Arbets- och miljömedicin på Akademiska sjukhuset, som ansåg att fuktskadorna behöver kartläggas och åtgärdas. Men det har visat sig att miljöavdelningen felaktigt uppgav att golvkonstruktionen på förskolan var likadan som äldreboendets.

Miljö- och byggnadsnämnden beslutade om ett föreläggande, ett krav om utökad provtagning och även om åtgärder i fall proverna visar ammoniak- och kolvätehalter över vissa värden.

Fastighetsavdelningen tyckte att kravet var orimligt och överklagade det. Man pekade bland annat på att det är två helt olika golvkonstruktioner på förskolan och i äldreboendet. Man ansåg även att det går mot praxis att vidta undersökningar utan att någon har signalerat besvär.

Nya provtagningar skulle kosta ungefär 41 000 kronor att genomföra. Eventuella efterföljande åtgärder skulle kunna bli betydligt kostsammare.

– Vi ser inte att ytterligare provtagning för 41 000 kronor hade tillfört något. Jag tycker att det är viktigt att vi är vaksamma om de pengar vi är satta att förvalta, förklarar Anna Lindin,  enhetschef för fastighetsavdelningens förvaltarenhet.     

Efter överklagandet beslutade miljö- och byggnadsnämnden att återta föreläggandet, bland annat för att Arbets- och miljömedicins utlåtande byggde på felaktig ingångsinformation om golvkonstruktionen.

Anna Lindin påpekar att man från fastighetsavdelningens sida haft en nära dialog med förskolan och fått klara besked om att ingen i personalen har haft några besvär som skulle kunna sättas i samband med inomhusmiljön.

– Hade det varit så att någon i personalen visat sig ha besvär. Ja, i så fall hade man fått gå vidare för att se vad som kan vara problemet, säger Anna Lindin.

Karta: Åkersbergs förskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!