Intensiv spannmålsskörd har startat

Norin inleder säsongen lite försiktigt men snart blir volymerna betydligt sörre när Julius tar över.

Årets spannmålsskörd ser fin ut både till kvalitet och kvantitet. “Troligen blir skörden i år lika intesiv som förra året, grödorna går mer i varandra”, säger Cathrine Wallin, regionchef vid Lantmännen lantbruk.

Årets spannmålsskörd ser fin ut både till kvalitet och kvantitet. “Troligen blir skörden i år lika intesiv som förra året, grödorna går mer i varandra”, säger Cathrine Wallin, regionchef vid Lantmännen lantbruk.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2020-08-12 05:58

Nu har årets spannmålsskörd kommit igång och de första lassen med tidigt spannmål är levererade till Lantmännens spannmålsplatta i Härvesta söder om Örsundsbro.

– Det första lasset var faktiskt rybs som kom från Grillby 27 juli. Det första vetet kom 3 augusti, säger Anthon Lodestad som jobbar med Elin Hammartström och Tilde Ottosson vid spannmålsmottagningen.

Även om värmen och skördevädret är på väg var det lugnt vid anläggningen på torsdagen. Regntunga moln gjorde luften disig och på den stora asfaltsytan låg bara en hög gyllene vete i ena hörnet.

Cathrine Wallin, regionchef vid Lantmännen Lantbruk, bedömer att skörden är någon vecka sen i år.

– Det var kallt i juli och det bromsade spannmålen. Men på Trögden började man tröska tidigt vete i förra veckan och nu är man inne på oljeväxter och ärter. Vi har även tagit emot det första lasset tidigt vete, Norin, i Fjärdhundrasilon, säger hon.

När den största vetesorten, Julius, skördas kommer volymerna att bli betydligt större.

Kvalitén på det första kvarnvetet ser bra ut.

– Det är fint och friskt med bra falltal och proteinhalt. Hektarskörden verkar ligga över femårssnittet, så här långt ser det ut att bli en bra veteskörd.

Lantbrukaren Erik Winberg från Lilla Bärby kommer farande med en påse tröskad vete som han vill kontrollera vattenhalt, protein och falltal på.

Elin och Tilde tar hand om påsen och kör spannmålen i olika maskiner för att få fram resultat.

– Vi har börjat tröska men jag vill veta om min mätare stämmer så jag torkar spannmålen rätt. Det här ser bra ut, säger Erik när han får resultatet av provet där vattenhalten på vetet ligger på 13,5 procent.

Spannmålsplattan i Härvesta tar tillsammans med Fjärdhundrasilon, spannmålsplattan i Kungsängen söder om Uppsala och anläggningen i Harg, över Lantmännens spannmålsmottagning i regionen efter att silon i Uppsala lades ned i våras.

Hit levererar lantbrukarna själva sin spannmål och sedan fraktas det vidare till Strängnäs, Västerås och Stockholm för torkning och lagring.

– Plattan är byggd för att ta emot 15 000 ton men det är viktigt för oss att få undan det snabbt. Vi hade en stor skörd 2019, det var väldigt intensivt. Troligen blir det lika i år, grödorna går i varandra mer, säger Cathrine Wallin.

– Då hade vi en väntetid på max 20 minuter vid invägningen, nån gång var det kö ut till vägen. Men det är roligt att jobba när det är fullt drag, säger Anthon.

Karta: Härvesta spannmål
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!