Biologiska mångfaldens dag firades med skog, vatten och utsikt

Det finns många dagar att fira. Även den biologiska mångfalden har en egen dag. Den firades under onsdagen i naturreservatet Uvberget. "Vi vill visa eleverna att det finns en artrikedom vi behöver vara rädda om" säger utomhuspedagogen Maria Hjortman.

Emil Modin och Harry Svenningsson trivdes ute i skogen. Bakom dem syns utomhuspedagogen Daniel Holm från komunens naturskola.

Emil Modin och Harry Svenningsson trivdes ute i skogen. Bakom dem syns utomhuspedagogen Daniel Holm från komunens naturskola.

Foto: Anna Olofsson

Enköping2024-05-22 17:00

– 

undefined
Biologiska mångfaldens dag firades på Uvberget tillsammans med elever från Örsundsbroskolan under onsdagen. En uppgift var att plocka mossor och lavar.
undefined
Emil Modin och Harry Svenningsson trivdes ute i skogen. Bakom dem syns utomhuspedagogen Daniel Holm från komunens naturskola.
undefined
Biologiska mångfaldens dag firades på onsdagen på Uvberget vid Alstasjön. De som hade bjudit in Örsundsbroskolan var Enabygdens naturskoleverksamhet tillsammans med kommunekolog Anders Lindholm, natur- och friluftsplanerare Pär-Ola Borgestig, strategisk samhällsplanerare Johan Axelson, naturvårdare Vilhelm Kroon, Gunilla Pernling från kommunens måltidsservice samt Sara Lind från Upplandstiftelsen.
undefined
Kommunekolog Anders Lindholm, berättade om Uvbergets historia långt tillbaka i tiden.
undefined
Kommunekolog Anders Lindholm och utomhuspedagog Daniel Holm, undervisade elever från Örsundsbroskolan.
undefined
Biologiska mångfaldens dag uppmärksammades högst upp på Uvbergets topp, bland annat.
undefined
Uvberget har en utsiktsplats dit man kan gå och se ut över Alstasjön. "Ta gärna med er barnen upp hit och titta på utsikten och gå sedan och bada i Alstasjön här nedanför" tipsar kommunekolog Anders Lindholm.

Klass sex på Örsundsbroskolan bytte inomhusklassrummet till utomhusundervisning i naturreservatet Uvberget bara ett kort stycke från skolan under onsdagen.

– Vi har bjudit hit dem för att fira den biologiska mångfaldens dag. Vi brukar uppmärksamma den dagen för att vi vill att eleverna ska se att det finns en artrikedom och att vi behöver vara rädda om den, berättar Maria Hjortman, pedagog på Enabygdens naturskoleverksamhet.

En kommunal enhet med anställda utomhuspedagoger som fördelar sina arbetstimmar på kommunens grundskolor.

– Vi är anställda som pedagoger i kommunen och träffar därmed elever i olika skolor. Den här gången blev det Örsundsbroskolan.

Eleverna fick gå runt till ett antal stationer i naturreservatet. De studerade de mossor och lavar. De var vid bäcken och letade småkryp och vid hagmarken för att få lära sig mer om varför en hagmark gör så att det bildas fler arter i naturen.

– En station kallar vi för Eken. Där pratar vi om fotosyntesen och att det finns 180 arter som är beroende just av trädet ek, säger Maria Hjortman.

Hon påpekar att det är bra att eleverna lär sig om biologisk mångfald, men att det också är bra att lärarna får möjlighet att prova på utomhuspedagogik.

Emil Modén och Harry Svenningsson trivdes ute i skogen och gläntorna.

– Det är kul att vara ute. Känns bra att pausa lite från skoljobbet och i stället vara utomhus, sammanfattade de dagen. 

Naturskolan

- För att sprida användningen av utomhuspedagogik på Enköpings grundskolor, har kommunen anställt tre utomhuspedagoger.

- Från påsklovet till höstlovet, arbetar de heltid med utomhuspedagogik. Under vinterhalvåret är de enstaka dagar utomhus. 

- Enabygdens naturskoleverksamhet finns till för alla grundskolor i Enköpings kommun. 

Källa: www.enkoping.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!