Inne på paketlagret hos ett av ombuden i Enköping står burar med ännu inte uppackade paket. Bakom tobaksbutiken finns det två rum med hylla efter hylla där kartonger och påsar får vila till de blir uthämtade.
– Det har varit kämpigt. Vi har fått stapla paket på varandra för att få plats med dem, säger Jesper Kvarnström, som jobbar på Express 4 you på Kyrkogatan.
Det var lätt att handla till fyndpris på black friday och julklapparna var klara med bara några klick. Nu står du där i kö hos paketombudet och väntar, och kanske suckar i den alldeles för varma vinterjackan.
De som troligen inte behöver en jacka för att hålla sig varma denna period är nog paketombuden själva. Mängder med paket som inte hämtats ut efter black friday ska samsas på hyllorna med julklappar som väller in. Ombuden drunknar i paket.
Önskar ni att folk hämtade paket fortare?
– Största problemet vi har är att folk inte får aviseringar. Då bli paketen ståendes här. Kolla här, här är ett från Tyskland som stått sedan oktober. Han vill säkert ha sitt paket men den 23 december måste jag skicka tillbaka det, säger Maher Eldebssi, som driver Express 4 you.
Enligt Svensk Handels prognos kommer julklappsförsäljningen i år att öka jämfört med förra året. 24 miljarder kronor är summan vi kommer köpa gåvor för. Men bara 30 procent av Sveriges befolkning förväntas handla sina julklappar lokalt.
Väldigt många gör sina inköp online, för att sedan hämta ut paketen hos ett ombud. Två tredjedelar av alla handlar på nätet i år. E-handeln har blivit ett naturligt komplement till den fysiska handeln, och underlättar för konsumenterna.
Vad tror du lockar människor till att handla julklappar online?
– Det finns flera anledningar till att allt fler söker sig till att handla online. Givetvis är det bekvämt att kunna klicka hem julklappar över internet, det kan underlätta i en annars kanske stressig vardag. En annan viktig faktor är givetvis att utbudet är betydligt större, när du kan handla från nästan hela världen, säger Viktor Schmidt, presschef på Svensk Handel.
Nästan var femte (18 procent) uppger att de handlar via de utländska onlinegiganterna Temu eller Shein.
–Vi hoppas givetvis på att bergen av paket från kinesiska onlinegiganter avtar. Utöver att det potentiellt hotar svenska jobb och företag så är det viktigt ur en miljöaspekt. Vi tror och hoppas att konsumenterna fortsätter att handla, men att man gör så med förnuft, säger Viktor Schmidt.